Lisa Eriksson

Skriver jag tillräckligt bra själv för att ha en blogg?

Många av de kunder jag talar med upplever att de inte kan skriva bra nog texter själva för att verkligen kunna använda digital marknadsföring till sina verksamheter. Många har funderingar på att börja skriva en blogg, men har svårt att komma igång eftersom de är osäkra på om deras texter verkligen är bra nog, eller om de kommer att ha tid att skriva på bloggen? De flesta av oss lider till större eller mindre grad av så kallad ”skrivkramp”, det är helt enkelt det inre motstånd som uppstår närhelst man ska sätta sig ner och skriva en text. Just då, i samma sekund kommer man ihåg detdär viktiga, extremt viktiga samtalet man skulle ha ringt i förrgår och dessutom ser det ju ut som att blommorna behöver vattnas och är man inte egentligt hemskt hungrig…?.” några timmar senare sätter man sig ner igen och undrar om man kanske skulle ringa till sin kusin och höra att allt är bra med familjen….? Ja, du förstår säkert exakt vad jag menar….

Detta grundar sig oftast i skräcken att skriva något dåligt, felstavat eller tråkigt….och den otrevliga känslan som infinner sig i kropp och själ när något sådant har inträffat. För vem är just jag att ge mig in i skrivkonstens högt aktade värld? Där lever Shakespeare, Hemingway, Jane Austen, Strindberg, Selma Lagerlöf och Karen Blixen...det är omöjligt att mäta sig med de stora, och ändå infinner sig pressen....

Att skriva är absolut en konstform och det är bland annat därför författare är så högt respekterade. Konsten att sätta ord på abstrakta idéer och komplexa bilder för att väva ihop berättelser som gör att lyssnaren/läsaren grips och stannar kvar i hundratals sidor av text i samma bok, det är något kungar upplyfter och som fiender fasar inför. Ordets makt har genom hela vår mänskliga historia visat sig vara en av de avgörande faktorer i många situationer. Nu är det så dags för dig, ja just dig, att skriva en text till din nya hemsida. Då är det lätt att den inre pressen infinner sig och så står man där och vattnar sina blommor igen….


Att promenera på konstnärens väg med lätta steg

Men det finns hopp, som med allt är det träning och struktur som ger färdighet. Om du upplever alltför svår skrivkramp kan jag varmt rekommendera att införskaffa boken ”The Artist’s Way” av Julia Cameron. Jag överkom själv skrivkramp när jag var musiker, genom att följa råden i hennes bok och bland annat skriva dagliga ”morgon-sidor” och gå på en ”konstnärs träff” med mig själv varje vecka. Kvaliteten på skrivandet är något vi alla utvecklar varje gång vi skriver, men blockeringen ifrån skrivandet är något som kräver sina egna specifika metoder för att överkomma. Idag lever vi i en värld där vi läser mer än någonsin men vi har mycket kortare koncentrationsförmåga än förr. I denna världen är även skrivandet annorlunda. Till exempel lyssnar även Google på det vi skriver idag, och texter på hemsidor som beskriver tjänster och produkter behöver vara korta och informativa, inte poetiska. Alltså måste vi på olika sätt vidareutbilda oss efter våra studier för att följa med i nutidens varierande utmaningar.

“En professionell skribent är en amatör som inte gav upp”
- Richard Bach, pilot och författare

Några tips för att komma igång

Som jag ser det, är det alltid enklast att vara sig själv. I skolan fick vi ofta lära oss att skriva texter som var mer inriktade på den akademiska världen. Men att skriva så att folk förstår, och orkar läsa din text trots ett extremt högt nyhetsflöde handlar ofta om att förenkla och skriva som du talar.

Ett beprövat trick kan vara att skriva minst tio bloggposter innan du publicerar din blogg. Då har du redan ett litet arkiv som du kan publicera ett alster ifrån varje vecka. Detta kan reducera stressen med bloggande. Och som sagt, ju mer du tränar dess lättare kommer det att kännas att skriva nya inlägg till din blogg. Kom alltid ihåg Voltaire’s visa ord att ”Perfektionen är fienden till det som är bra” (på engelska ”perfection is the enemy of good”.) Perfektionen kan paralysera oss, och då får vi inget material att arbeta med. Utan något flöde blir det mycket svårt att skriva en blogg. Så låt inte perfektionen stoppa dig ifrån att skapa en bra blogg som kan hjälpa dina kunder hitta rätt i informationsdjungeln.

Några tips för att börja skriva blogginlägg är:

• Skriv något inom ett ämne du är intresserad av och kan mycket om. Blanda din kunskap, dina erfarenheter, och dina egna tankar och känslor.
• Ta gärna med en snygg bild till texten.
• Skriv gärna längre texter men kom ihåg att bryta upp dem regelbundet, så blir det lättare för dina läsare att orka läsa hela texten.
• Ha god kunskap om vilken din publik är.
• Fokusera på att skriva en bra titel.
• Använd gärna punktlistor som denna.

Och sist men inte minst tänkte jag dela med mig av författaren och marknadsföraren John Jantsch visdomsord:

“Ta med dig ditt bästa mest autentiska jag, till varje nytt tillfälle”.
-John Jantsch, Författare

Varför är detta viktigt? Jo, det finns ju bara en av dig i världen så din röst och dina erfarenheter blir alltid unika och ändå möjliga att relatera till. De allra flesta gillar att läsa om andra människors unika perspektiv. Att överkomma rädslan för att skriva är något du och ditt företag alltid kommer att gynnas av.

Hoppas detta blogginlägg blir en inspiration och får dig att börja skriva mer än någonsin!

I videon nedan pratar jag med Peter Lundvik ifrån Fasonera om hur han jobbar med kommunikation och varumärkesbyggande arbete. Peter är van vid att skriva och berättar bland annat hur han gör för att strukturera sitt arbete.

-Lisa


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


  • 2024-02-28 07:00
    Tips på SEO för snickare
    info
  • 2024-02-22 07:00
    Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
    info
  • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
    Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
    info
Login