Avsnitt 5 - Fler klick och bättre annonser – Fabian Guerrero om SEM vs SEO, Meta Ads & resultat
I det här avsnittet av NKLT Podden pratar vi med Fabian Guerrero, Head of SEM på Redcarpet, om hur företag kan få ut mer av sin digitala annonsering – både på kort och lång sikt. Vi går igenom skillnaderna och synergierna mellan SEM (sökordsannonsering) och SEO (sökmotoroptimering), och hur de två strategierna kan samverka för att ge bäst resultat.
Fabian delar med sig av sina bästa tips för Meta Ads, berättar vad som krävs för att förbättra din ROI, och lyfter vanliga misstag företag gör när de satsar på annonsering – utan att se till att grunden, som UX och landningssidor, är på plats.
Vi pratar också om hur du som småföretagare ska tänka om du har en begränsad budget: när är det rätt att satsa på Google Ads, och när bör du fokusera på SEO?
Ett fullspäckat avsnitt för dig som vill förstå hur du bygger en hållbar och lönsam digital marknadsföring, utan att kasta pengar i sjön.
Connecta med Fabian på LinkedIn: https://linkedin.com/in/fabianguerrero
Läs mer om Redcarpet: https://www.redcarpet.se

Det här avsnittet av NKLT Podden gästas vi av Fabian Guerrero, Head of SEM på byrån Redcarpet, som har över tio års erfarenhet av digital annonsering. Tillsammans pratar vi om vad som faktiskt fungerar i dagens digitala marknadsföring – från SEM vs SEO, till Meta Ads och hur du förbättrar din ROI (return on investment).
Vi djupdyker i när du bör satsa på Google-annonser, när det är smartare att jobba långsiktigt med SEO, och varför de två strategierna egentligen fungerar bäst tillsammans. Du får även höra vanliga misstag företag gör – och vad du ska tänka på innan du bränner din budget på klick.
Ett avsnitt för dig som vill få konkreta tips, skarpare kampanjer och mer effekt av din digitala närvaro. Häng med!

Intervju med Fabian i textform
Hej jag heter Lisa och det här är NKLT Podden. Idag så har vi med oss Fabian Guerrero som är Head of SEM på den framgångsrika byrån Redcarpet. Hej Fabian, trevligt att ha dig här.
Hejsan Lisa, trevligt att vara här.
Fabian är expert på att hjälpa företag maximera sina resultat genom smart annonsering, både via sökmotorer och sociala medier. I en digital värld där konkurrensen om synlighet är stenhård står många företag inför frågan: Ska vi satsa på SEO eller SEM? Och hur får vi egentligen bäst effekt av våra meta-ads? I det här avsnittet så pratar vi med Fabian om just detta. Vi djupdyker i fördelarna och skillnaderna mellan SEO och SEM. När du som företag bör prioritera den ena framför den andra. Samt vilka typer av kampanjer och annonser som faktiskt levererar bäst på meta-plattformarna idag. Vi diskuterar även vanliga misstag som företag gör. Och hur du kan förbättra din ROI, alltså Return on Investment. Och blickar framåt mot de hetaste trenderna inom digital annonsering. Så om du vill få konkreta tips på hur du får mer värde för dina investeringar i digital marknadsföring. Häng med oss nu!
Skulle du kunna börja med att berätta lite om din roll som Head of SEM på Redcarpet. Och hur du kom in i performance-marketing världen.
Ja, precis. Jag är ju som sagt en SEM-specialist. Och jag har jobbat med det här i kanske tio år. Lite mer än så. Då hette det Google Adwords. Och då var det ett värde som ingen visste vad det var för någonting. Det var liksom den här lilla flugan som man alltid pratar om. Och jag kom in av en slump. Via en branschkollega faktiskt. Som hade en byrå. Och då ville jag komma och se vad han gjorde. Han hade på sig en snygg kostym, så tänkte jag helt enkelt att det här låter intressant. Och så fort jag kom så var jag helt fast. Jag kunde liksom inget, men jag kände att det här var framtiden. Vi gjorde den vanliga hårda skolan. Jag sade upp mig från jobbet direkt. Jag jobbade gratis. Började med försäljning. Sålde något som jag inte visste vad det var. Men samtidigt så pluggade jag parallellt själv. Och på så sätt så började jag växa i den rollen.
Jättekul. Förfrågan, vad var det för utbildningsväg som du gick?
Ja, den hårda skolan. Det var ju helt enkelt att läsa på nätet. Då laddade jag ner en bok. Det fanns en bok som heter "Guldläge på nätet" (sökmotoroptimering för alla av Michael Wahlgren och Magnus Bråth) och började läsa den boken. Ja, egentligen sakta men säkert kunde allt som kom upp på forum och allt som jag kunde läsa online var den vägen jag fick ta. Det fanns inga specialistutbildningar eller liknande. Än idag finns det knappt några. Även om det var så nytt så var det mycket som utgick från marknaden från USA.
Det är jätteintressant att du nämner det där. Jag vet att idag finns det ju hela den här sviten med Google Ads-certifikat. Det finns ju massa olika certifieringar där som man kan göra som faktiskt är väldigt bra. Men det som du säger, det finns inte någon riktigt specialistutbildning, någon yrkeshögskolutbildning bara för SEM eller SEO.
Precis, och det tycker jag är ganska konstigt med tanke på efterfrågan idag. Det är ju svårt att hitta duktiga tekniker. Vare sig det är för Google eller för Facebook eller vad det nu kan vara. Så alla utbildningar är väldigt basic skulle man kunna säga. Och så förstår jag att efterfrågan är stor kring riktigt duktiga specialister.
Ja, det blir väldigt brett, marknadsföring väldigt brett. Men det här är ju väldigt specifikt.
Precis, och jag tror att det är anledningen att man har behövt en e-commerce-manager. Och den personen ska kunna allt. Och kanske inte fokuserat på att det går inte att vara specialist. Man måste lägga hundra procent hjärta på en kanal för att bli den specialisten. Och idag är vi en väldigt ung bransch så de rollerna skapas men de är inte där just nu.
Helt sant. Vad är det bästa då tycker du med att arbeta med sökordsannonsering?
Det absolut bästa skulle jag säga är att det är en bransch som förändras konstant. Jag känner mig lika nybörjare idag som för tio år sedan när jag började med detta. Så man tröttnar aldrig. Det är alltid något nytt. Och sen att det är så tydligt med siffror. Man ser väldigt tydligt i siffrorna hur det går. Resultatet finns ju där. Datan ljuger ju inte. Och då får man jobba med den typen av marknadsföring. Så det är nog de delarna jag skulle kunna lyfta.
Det är intressant att höra. Jag brukar också säga att jag gillar det för att det fungerar. Det är så kul när man kan se att det fungerar. Sånt är bra. För det finns mycket som inte fungerar.
Ja, verkligen. Och det är när man ser det svart på vitt. Det är det roligaste.
Om vi går över till SEO vs SEM. Fördelar och skillnader. Hur skulle du beskriva de största fördelarna med SEM jämfört med SEO? För våra lyssnare är SEM det är alltså Search Engine Marketing. Det är alltså Google annonsering etc. Och SEO är Search Engine Optimization. När man bara försöker långsiktigt hamna högre upp i Google. I vilka situationer tycker du att företag bör prioritera det ena framför det andra?
Ja, man kan få lite olika svar. Det baseras mycket på verksamheten tycker jag. Exempelvis. Ofta så tycker jag att många tar SEM och SEO som två separata delar. Men egentligen så ska man jobba tillsammans med de delarna. Och det är något som jag har pratat om i alla mina år. Och alltid hamnat i klinch med många SEO:are. Att vi ska satsa bara på SEO. Men de två är ju väldigt viktiga för varandra. Om man ska prata direkta fördelar så är det väl att SEM går snabb. Där får man snabb data och information. Medan SEO såklart. Når du en placering på SEO och är du där så kostar det liksom inget. Så det är väl de fördelarna som båda har. Men jag tror inte man ska egentligen separera dessa.
Det är jätteintressant. Kan du berätta lite mer specifikt hur de samarbetar de här olika delarna?
Precis. De båda hjälper varandra så mycket. Jag kan tycka att SEM bidrar med mycket information till Google. I den form att man kan få fram exempel på sökord, exempel på hur de konverterar. Du kan även få fram mycket snabbare information om en sida konverterar bra eller dåligt. Exempelvis du får fram en målgruppsinformation som kan vara bra för SEO:n att ta hänsyn till. Sen har vi såklart vissa bottar som går in som också påverkar SEO för att det här blir indikationer för det organiska trafiken. Och tvärtom, det organiska trafiken hjälper SEM väldigt mycket. Har vi en bra landningssida som är bra SEO-optimerad och vi leder annonser till den sidan, då kommer vi få billigare klick. Vi kommer få en högre quality score i ett konto, vilket för lyssnarna är en kvalitetsfaktor och Google premierar dem som har bra kvalitet. De premerar dem genom att man får betala lite mindre per klick såklart. Exempelvis Speed, om man jobbar med tekniskt SEO, hur kan man påverka snabbheten av sajten. Och det är klart att det här påverkar i kontot också. Har vi en långsam sida där vi skjuter in annonser så kommer det leda till att vi kommer få en lägre konvertersfrekens. För vi är väldigt otåliga som människor. Vi vill få en snabb produkt och kunna vara snabba i det hela. Så jag tycker ändå att det är där de oftast samverkar och det finns många fler områden där man fördjupar sig i strukturerad data, man fördjupar sig i sajtstrukturer, hur de här Google Shopping och dynamiska kampanjer som man kan göra på Google kan få en boost av att ha en bra grund i SEO.
Det är jätteintressant det du säger, för där har jag märkt också just sajtstrukturen, om den inte är perfekt eller väldigt, väldigt bra så kommer du inte få, även om någon klickar in sig på din sida så kommer de inte att konvertera, att kontakta dig. Och det där har varit lite problem ibland med kunder som tycker att "nej men det duger, det är bra nog, vi vill bara ha igång en Google Ads annonsering". Det är svårt att sätta de där gränserna och säga att ja, det kommer nog antagligen inte gå så bra då, för sidan behöver optimeras. Och SEO, det är också att man gör en grundlig utvärdering av hemsidan för att den ska vara korrekt gjord och ha bra UX/UI-struktur etc.
Exakt, det är roligt att du säger det, för det är så tydligt, det är ungefär samma algoritm i grund och botten. Även om Google Ads är lite mer fyrkantigt än SEO, SEO är så mycket större och komplex på andra håll, så är det i grund och botten samma sak. Och det du nämnde om strukturer är ju så viktigt för SEM, när vi ser att vi har kampanjer som ska fånga upp flera sidor, då måste den här algoritmen gå igenom kategorin. Och landar vi på en kategori som är tom för att vi tycker att en underkategori har bättre text och så vidare, ja men det är klart att Google kommer komma till en sida som är tom och tycka, vad är det här? Det här var inte bra. Så det är väldigt viktigt.
Verkligen, vad intressant. Kul att höra dig prata om det här. Finns det något som du oftast ser att företag missförstår runt SEO och SEM och hur de samverkar?
Ja, det har jag hört under alla mina år. Jag har haft alla typer av kunder, de som tror på SEO men inte på SEM och de som tror på SEM men inte tror på SEO, vilket är ofta ganska roligt sätt att tänka, med tanke på att det är mer eller mindre nästan samma sak, du betalar ena i klick och den andra måste du jobba med mycket mer aktivt. Men oftast, det missförstånd som jag kan tycka, det är ju att man liksom väljer bort den ena kanalen för den andra. Och där tycker jag väl att, varför? Du kan bara vinna genom att jobba med båda. Och ha en strategi för att jobba med båda. För man måste tänka på Googles verksamhet, det handlar om att tjäna pengar. Och om man tjänar pengar får man annonsörerna, men Google vill också leverera den bästa sidan för sina användare, annars så kommer alla gå från Google. Så där kommer SEO:n in i bilden, framförallt leverera bra sidor. Så det är ju oftast där jag tycker att man väljer en kanal, mer eller mindre.
Vad tycker du, om ett företag har en väldigt begränsad budget, tycker du då att de bör satsa på det ena eller det andra, så SEM för att få snabba resultat brukar man säga, eller SEO för långsiktig närvaro?
Ja, är det en budgetfråga så får man kanske ställa sig till hur man ska ha den här strategin. Och det kan se väldigt olika ut på olika företag. Jag brukar säga att om man har en sida som ser bra ut, om det har en bra UX och en bra bas i sin content, då kan man köra Google Ads, framförallt om man också känner att man vill ha lite snabbare resultat. Då kan man köra Google Ads. Är sidan väldigt ful och inget design, då tycker jag inte man ska köra Google Ads. För att helt enkelt, det kommer bara slösas, det kommer bara att betala en massa pengar. Och då är det bättre att investera de pengarna i att göra den här åtgärden kring design och content. Men sen däremot, om man har ett företag som har varit med länge, har en historik sedan innan, och kanske aldrig jobbat med SEO men de har varit med länge, då kan det också vara bra att bara köra SEO, för det kan finnas mycket bakom om man pratar rent tekniskt. Det kan finnas väldigt mycket, och det ser vi väldigt ofta i företag som har varit med säg i tio år och ändrat massa på sin hemsida och vill plötsligt satsa någonstans, så ser man att det finns massa brister bakom sidan och då kan man lyfta en sida, men ändå SEO går aldrig snabbt, men ändå hyfsat snabba medel då. Så det ser lite olika ut baserat på vart i verksamheten, men snygg sida, regel, ja men då kan man satsa. Är det en ful sida, jobba med SEO och andra delar.
Ful sida är alltid dåligt.
Ja precis, det är en regel, det är 100% dåligt.
Men också ska vi förklara för lyssnarna också att med ful sida så tänker ju du och jag, vi tänker också på en dålig sida som är förvirrande. Så det är inte bara att det är fula bilder, men ofta när det är en modernare sida som har bättre layout, den är ofta också snyggare, eller hur?
Ja precis, och en ful sida det kan vara en ful sida där man inte vet om att det finns funktioner som inte fungerar exempelvis det finns ingen bra navigation. Vi pratar om, om man inte har granskat sin sida sedan innan så kan det finnas mycket brutna länkar, 404 och att man kommer till, till de som inte vet om man kommer till en sida som, nu kommer du till en sida som inte finns. Det här är ju liksom, då måste man ta tag i SEO om man har sådana problem exempelvis. En snygg sida kan vara, en enkel, det behöver inte vara en stor grej. Det handlar om att ta en bra text som förklarar vad är det man gör, vad är det man gör, säljer man produkter, vad tydlig med det, visar produkterna fort, har någon känsla. Så det behöver inte vara ett, man behöver designa i stor skala, utan att bara ge den besökaren, okej om jag går in på den här sajten, kommer jag handla den här produkten, exempelvis. Och då börjar man komma någon vart.
Men det är sant, det finns också den här aspekten faktiskt, just att det ska se snyggt ut, för det blir ju tilltalande. Liksom tänk på alla affärer man går in på, de är alltid snyggt upplagda, det är alltid rent och fräscht och så här. Så det är ju klart att det är också en del av det liksom.
Ja precis, och det är klart att det finns andra aspekter som påverkar av att en sida ser bra ut. För Google kollar inte bara på den besökaren, det är klart att om vi får in en person som blir intresserad, den kanske inte köper, men den kanske är intresserad, går in vidare till nästa sida, kollar lite om oss. Google har ju koll på detta, vilket gör ju att Google känner också att besökarna är intresserade. Och då finns det en större chans att Google själva tycker att du är mer värd en position än en sida som man bara kommer in och kommer ut på. Så det är absolut en bra genomtänd design påverkar, och det är ju väl en del som också växer mycket i Google, det är ju själva UX, användarupplevelsen, är ju en sån område som blir mer och mer omtalad.
En tanke bara, statistik, hur många procent spenderar du på att läsa statistik i en kampanj? Är det typ 50 procent av tiden?
Det är nog 60-70 procent sitter jag och läser statistik. Resten är ju vilken strategi man ska ta, men statistik räknar man mycket på olika nivåer. Man räknar statistik på en väldigt fördjupad nivå, eller en mer generell nivå på en totalitet, vart går vi någonstans. Då tror jag man måste ha med sig båda, för att ta ett klokt beslut för hela verksamheten, och sedan kunna analysera de här små detaljerna som kanske ligger vid sidan av också.
Tack, intressant. Om vi hoppar över till meta-ads nu, hur de fungerar idag. Meta-ads, det är alltså Facebook och Instagram-annonsering, och det är fortfarande väldigt populärt, men konkurrensen där ökar. Så vilka typer av kampanjer ser ni fungerar bäst för företagskunder just nu?
Ja, jag tycker att där har det inte ändrats så mycket egentligen. Där pratar vi mycket retargeting, alltså återmarknadsföring. Det är fortfarande de starkaste kampanjerna. Sen är det viktigt att veta att det är återmarknadsföring. Det kommer inte ge så många nya kunder, eller öka, vad du märker, på den nivån som man kallar nytrafikskampanj. Och i takt med att ju mindre, vi får spåra mindre, och vi får nå mindre personer konstant på grund av cookies, så presterar de också sämre. Jag tror mer att det handlar om att hitta en funnel-arbete i sina kampanjer. Att man arbetar med olika steg för olika kunder, där man har en tänk kring nytrafik, vad använder vi där? Då testar vi nytrafikskampanjer, då testar vi målgrupper. Och sen har man look-alike-kampanjer. Vi vill hitta personer som, alla som har gillat vår sida, vi vill hitta personer som liknar dessa exempelvis. Och då vill vi kanske ha ett mål för dessa, som kanske inte är köp, det kanske bara är trafik. Och sen har man i sin funnel-arbete, vilka ska vi bearbeta av de här kunderna? Och hur ska vi bearbeta dem? Så jag tror det handlar mer om att ha kampanjer för olika ändamål. För jag vet att Facebook, de vill ju att man kör sina typiska, vanliga, automatiska kampanjer. Och oftast tycker jag att det handlar om att den som har störst budget kommer lyckas med de kampanjerna. För har man mycket budget och bra konverteringsdata så kommer de alltid vinna den kampen. Men som lite yngre, lite mindre aktör så är det nog viktigt att göra det här jobbet mycket mer specifikt och anpassat.
Intressant. Hur viktigt är det med bra kreativa annonser, alltså med bilder och video, för att lyckas med meta-ads? Har du några exempel på kampanjer där kreativiteten har varit avgörande?
Ja, content, allt som har med innehåll är väldigt, väldigt viktigt. Framförallt när det gäller sociala plattformar. Sen är det väldigt viktigt att veta hur en målgrupp kommer reagera utifrån olika typer. För det finns inga rätt eller fel, att det ska vara så här snyggt eller så här. Utan det handlar mer om att faktiskt möta, se till att målgruppen får den annonser som de gillar mest. Jag har exempelvis ett exempel på ett bolag som heter Compression Store där de jobbar med kompressionskläder och framförallt är det läggins i det fallet. De lägger och stäcker vissa sjukdomar, en sjukdom som heter lipödem, som är helt enkelt att man får stora vader och liknande. Där satt man och tänkte, hur ska vi få fler att hitta den här produkten? För allmänt sjukdomen lipödem som har ofta drabbar kvinnor, det är inte så många som vet om den. Då när man gjorde analysen så började man kolla, vad finns det för symptom och vad finns det för problem? Ett problem som man upptäckte var att många kvinnor som har lipödem har svårt att ta på sig stövlar. För deras vader blir så stora så om inte stövlarna passar, om man aldrig kommer hitta bra stövlar så har man oftast en tendens att då kanske man har lite lipödem. Där var vi tvungna att vara kreativa genom att göra en annons som riktar sig mot kvinnor över en viss ålder. Men annonskopyn och annonsinnehållet var då: "Passar inte dina stövlar? Får du aldrig på dig stövlarna?" Och sen information om lipödem som vi sedan leder till en sida som leder, här har du en produkt som kan hjälpa mot det där. Så där handlar det mer om att var kan vi hitta de här och hur kan vi få dem att agera med hjälp av snygga annonser. Sen har det funnits fall där fula annonser presterar bättre än snygga annonser men det är för att de talar rätt till personen. Och det är väl det där där det finns inget rätt och fel. Det handlar om en A och B-test hela tiden.
Jättesmart verkligen att man också lyfter fram någonting som är attraktivt och sexigt som stövlar. Att man verkligen tänker på det från det perspektivet. Det tror jag var lite smart att göra. Hur ser du på förändringarna i spårning och integritet? Till exempel IOS-uppdateringar och hur de påverkar resultaten i meta-ads?
Ja, spårning är ju ett elände. När vi pratar om alla uppdateringar som sker, när vi pratar om att tredjeparts-cookies fasas ut mer och mer. Det blir ju viktigare och viktigare att ha bra spårning. Vi tappar mycket data. Därför blir det extra viktigt att man jobbar med förstaparts-data idag. Det blir mycket viktigare att äga sin data på olika sätt och att inte förlita sig på att den datan kommer att delas från Meta eller andra kanaler. Här kommer vi tillbaka lite till ämnet att kunna nå ut, alltså ha en plan med vilka målgrupper, hur du ska segmentera dina målgrupper, hur ska du nå till dem istället för att låta algoritmen lösa det. Att ha den här kontrollen själv. Vi vill nå kvinnor med det här budskapet och då har vi kanske ett, man måste tänka själv utifrån att vad är det vi kommer att mäta för den målgruppen. Det kanske inte är konverteringar, vi kanske bara vill driva in mycket trafik, billig klick. Det kanske är en del av strategin. Sen kommer nästa strategi i samma strategi. Okej, med den här nästa annons kommer det vara fokuserat på försäljning. För att man ska lyckas med att kunna segmentera på rätt sätt och inte jobba med att låta algoritmen bara göra allt. Vilket man kan göra om man har stora budgetar såklart och de har ju bra spårning oftast bakom, de sitter ju ofta med egna utvecklare. Så som liten aktör är det mycket svårare då.
Jaha, oh intressant, intressant. Om vi går in på rekommendationer till företag. Vilka är de vanligaste misstagen som företag gör när det gäller betald annonsering och hur kan de undvikas?
Ja, det vanligaste misstaget jag ofta ser är ju att man bara låter det vara. Man skapar det och låter det vara. Man segmenterar inte, man jobbar inte med att exkludera bort det som inte finns. Helt enkelt att man bara startar en kampanj så tror man att det kommer ge försäljning. Man måste arbeta med det helt enkelt.
Hur ofta brukar du gå in innan du börjar justera en annonsering?
Det gör man ganska ofta. Det blir ju i alla fall en gång per vecka skulle jag säga. Om man jobbar proaktivt med annonserna, det beror på hur mycket tid man vill lägga såklart. Men det räcker med att man går in 20 minuter en gång per dag, sätter det som en struktur och bara exkluderar. Det behöver inte vara att man exkluderar jättemycket. Om man ska exkludera och få sin annonsering att bli bättre, man gör lite varje dag om man vill att man ska nå bättre trafik och bättre kunder.
Intressant. Jag pratade lite med dig om det här med konceptet value-based bidding. Det är alltså att man talar om för Google vilken kundgrupp som man värderar högst för företaget. Är det här så pass viktigt eller är det någonting som du känner inte ger lika mycket?
Jag tycker väl att det är viktigt. Det här är baserat på hur bra spårning du har. Många hoppar på det tåget att börja direkt jobba med ROAS-kampanjer (return on ad spend). Men man kanske inte riktigt har koll på vad det är. En sån här typ av arbete kräver att det finns en data bakom så att systemen kan helt enkelt förstå. Säg exempelvis att jag säljer två olika skor. Den ena har ett viss värde medan den andra har ett lägre värde. Vi säger till systemet att vi vill öka vår lönsamhet. För varje annons vi skjuter ut så vill vi kunna få så här mycket tillbaka. Det är klart att om systemet inte riktigt har den datan sedan innan och har rätt typ av spårning så kommer det att vara väldigt svårt för Google i det fallet att förstå att vi vill få fem gånger tillbaka pengarna för varje krona vi investerar. Vi har den här informationen om våra kunder. Vilka är våra kunder? Vilka är de här personerna som hellre köper den dyra jackan? Har vi inte den informationen sedan innan så kommer det inte att prestera. Det baseras väldigt mycket på den datan du har innan. Så jag ser att många hoppar på det ganska snabbt. Det ser ganska snyggt ut. Istället för att jobba som jag gör nu så säger jag till systemet att ge mig tio gånger pengarna. Så tror man att det kommer att ske av sig själv. Det gör det inte. Man måste träna systemet innan man hoppar på det helt enkelt.
Hur lång tid behöver man träna systemet?
Det handlar om hur mycket budget man har och hur stort man är som företag. Ett företag som IKEA som de ska lansera i ett nytt land, de har ju så mycket historik. Google har så extremt bra koll om vad de gör och vilka produkter de har. Inte bara från annonserna utan från SEO:n exempelvis. Så oavsett vilket land de spelar in så kommer de få bättre resultat än om du kommer som en liten aktör som inte har någon historik. Google har ingen aning om vad du gör. Säljer du möbler eller designar du möbler? Absolut, det här funkar. Har du mycket budget så kommer det funka mycket snabbare. Men jag brukar säga att gör den analysen själv. Hur presterar dina annonser just nu utifrån din ROAS? När du känner att nu går de hyfsat bra, då är det läge att kanske ändra den budstrategin eller det arbetssättet.
Just det. Och när du säger ROAS för våra lyssnare här, ROAS-kampanjer, kan du beskriva vad det betyder?
Ja, precis. Det är Return on Ad Spend. Helt enkelt om du lägger in en krona så ska du få tillbaka X antal kronor.
Det här med cookie-knappar som alla hemsidor har nu, hur pass stort problem är det? Har man lyckats jobba runt det här i branschen på ett bra sätt känner du?
Ja, precis. Cookies är ju som sagt ett stort elände. Något som inte kommer att försvinna, det här för att stanna. Så vi får försöka jobba med det istället. Det som oftast missas av många företag som vi ser idag, det är exempelvis när man lägger fram sin cookies. Man lägger den längst ner på sidan så att den inte syns så mycket och man låter den vara där. Vi vill ju helst att den sätter sig i mitten på sidan och att du inte kan göra någonting annat förrens du godkänner. Ändra knapparna sen till grön. Man kommer fortfarande tappa, kanske det varierar allt mellan 10-30% av den datan vi vill få in. Men eftersom lagen kräver de här grejerna och har du inte det så får du istället, man kan bli straffad mer eller mindre av systemen att de märker att du följer inte lagen. Då får du konsekvenser för det och det är något som kommer bara bli mer och mer. Så det är verkligen en stor rekommendation att man ser över sina cookies. Man ser att man spårar rätt. Men gör det riktigt jobbigt. Se till att du bara lägger den här cookies framför "in your face" och verkligen att man ser den här knappen. Sen kan man leka med tonaliteten i texten och så vidare för att få dem att faktiskt klicka på den knappen. Men att den ska komma så måste man ju fixa. Det finns ju plattformar där man slipper det här, som andra typer av analytics-vertkyg där man slipper de här cookiesdelarna. Men det är ofta väldigt tekniskt. Om man går in på exempelvis olika kommunsajter så är det sällan man behöver gå in och godkända cookies. Och då kan man använda andra typer av analytics-verktyg där man inte behöver det.
Intressant. Men förlorar man inte väldigt många användare då när de kommer till den här stoppväggen där man först måste säga ja eller nej eller välja sina cookies?
Absolut, det kan ju hända. Men nackdelen som du har om man lägger den här cookies längst ner på högersidan och man kan röra sig fritt på sajten är att du får inte lov att spåra de personerna. Så då förlorar du ännu mer besökare för då kan du röra dig fritt men du får inte spåra dem. Du kan göra allt du behöver göra men du tappar den datan. Så du får mer av att lägga den korrekt än att bara lägga sig lite åt sidan och försöka gömma undan den på något sätt. Men som sagt, vi gillar inte cookies, jag vet inte om det är bra.
Nej, jag håller med dig. Tanken var ju att det skulle vara personlig integritet men då måste det ju vara 100% på nätet. Om det inte är 100% då är det ju inte. För det är många andra situationer där du absolut inte har någon personlig integritet på nätet. Så det är därför som jag tycker att det ifrågasätter om det inte hjälper företagare och det ändå inte ger oss alla integritet så är det väl inte så meningsfullt. Men det är bara "my humble opinion".
Nej, precis. Jag tycker att de här lagarna, absolut att man vill behålla sin integritet men det är ju, om vi kollar på TikTok eller andra plattformar där när du godkänner bara att du använder deras, när du signar upp på ett konto där, så ger du så mycket information om dig själv. Så jag tycker det är väl ganska lite dubbelmoral i det hela att just annonsörerna hellre att få, i min mening, att vi marknadsförare kan ge något man faktiskt vill ha. Att, "det här kan vara intressant för mig". För det som händer nu när man inte kan spåra det är att folk måste skjuta bredare och då får vi mer annonsering till oss i slutändan för att företag måste leva och de måste hitta kunder på något sätt och vis. Vi förhindrar oss själva att leverera bättre annonsering utifrån det vi gillar vilket är lite kontraproduktivt skulle jag kunna tycka i det hela men jag förstår från konsumentsidan och även de som driver de här frågorna att det är integritetsbaserat även om man kan attackera andra punkter.
Jag håller helt med dig att det är dubbelmoral för att det blir i slutändan bara att de här multi-mega-företagen, de behöver inte bry sig om integritet. Det är bara småföretagarna som drabbas som vanligt. Men du, om ett företag vill få bättre return on investment på sin annonsering, vad är det första du rekommenderar att de ser över?
Jag skulle säga att det är två grejer man behöver se över. Nummer ett, där man ser hur ser mina segment ut på de här kampanjerna. Vad är det för sökord vi använder eller vad är det för målgrupper vi riktar oss till? Och direkt se, datan finns ju där, det är bara att kolla att "de här presterar inte". Bra, ta bort det. De här sökorden fungerar inte. Bra, ta bort det. Det är nummer ett, men nummer två är då spårning. Att man ser till att man har en bra spårning och att man inte behöver bara spåra köp. Du kan få fram en spårning för personer som har sagt saker i sin varukorg om du är en e-handel eller om du är en business to business, du kan spåra mejl eller kontaktformulär. Du kan spåra nedladdade filer eller att de har varit inne och kollat på "om oss". Om du är en ny och mindre aktör, om du har affärer som tar väldigt lång tid. Försök att identifiera en spårning som är sekundär. Där man tänker, om våra kunder gör det här steget så vet vi att vi är lite närmare köp, helt enkelt.
Smart strategi. Hur arbetar ni då på Redcarpet med att anpassa SEM och metastrategier efter olika branscher och målgrupper?
Det här är väldigt roligt. Jag känner att en kund är aldrig likt den andra. Verkligheten bakom ser exakt likadant ut och datan hanteras på exakt samma sätt. Men kunden måste man verkligen sätta sig in i kundens verksamhet. Det är något som växer mer och mer varje år som jag jobbar. Man behöver ha mer affärsfokusinriktad annonsering och tänk. Att man ser hela affären och de här detaljerna. En kampanj som ska rikta sig mot att sälja skor är en del av den totala strategin. Det är en del som vi ofta sätter oss med. Hur ska vi jobba med den här kunden? Vad har vi för en funnel tänk exempelvis? Hur ska vi driva in ny trafik och vad är det vi ska mäta i den nya trafiken? Om vi ska mäta personer som har lagt saker i varukorgen eller har laddat ner filer. Målet med den strategin kanske är att få billig trafik i slutändan baserat på de målgrupperna. Sen har vi kanske en mittenfunnel som man jobbar mer med "OK, vi ska övertyga de här kunderna om att vi är bäst på det här" eller "Vi ska övertyga dem om att vi är miljövänliga" eller vad det nu kan vara. Och sen tredje steget att de har lagt något i varukorgen, de har laddat ner något och gått in på "Om oss" sidan. De har varit på sidan mer än en gång. De här är heta. De här vill vi faktiskt sätta något erbjudande, ge dem någonting. Och sätta det här i den här totala strategin i olika kampanjer som gör olika saker. Att man har det här stora tänket och i det här stora tänket så ska man ha de här små kampanjerna som gör lite olika saker helt enkelt.
Det låter jättebra. Tittar vi lite på framtid och trender. Vilka trender inom SEM och betalda annonser ser du som mest avgörande under det kommande året?
Den största trenden som jag ser har kommit redan från 2024 och börjar att växa ganska mycket mer, det är att SEO:are behöver bli bättre på SEM och Google Ads behöver bli bättre på SEO. Så där tror jag att den trenden som kommer vara inom vår bransch är att det kommer synkas mer och mer. Sedan är ju såklart en av de stora trenderna som kommer är ju AI och hur man hanterar detta.
Hur tror du att AI och automatisering kommer att förändra arbetet med SEM och Meta Ads och SEO?
Jag tycker att det kommer att förändra branschen positivt. Många har sett så många AI-byråer som säger att nu är SEO död och nu är SEM död. Det har man ju hört i alla mina år från olika typer av tjänster. Jag tror att AI blir viktigt i den formen av att man måste implementera det här i sitt arbete. Vi använder AI för att kanske ta fram mer anpassad data, för att kunna exportera data eller skapa information så att vi kan ta snabb information till exempel om vi har en produkt som vi inte riktigt förstår. Då får vi snabbare fram den informationen. Eller om vi har idétorka, men då kan man ju helt enkelt använda AI i den formen. Så den går ju att använda sig mycket mer. Själva innehållet blir bättre och bättre. Man kollar till sociala medier och det kommer att fortsätta bli bättre. Det kommer att ta ett tag innan man kan få det riktigt bra, men där tror jag också att trenden kommer att ändras på sig. Vi matas så mycket av nya, snygga annonser och snygga bilder. Jag tror att att vara autentiskt på något sätt kommer att vara ännu viktigare med sin annonsering, att man ser en mänsklig faktor bakom. Vi är faktiskt mänskliga och inte AI-baserade. Det tror jag också kommer att påverkas positivt för Meta och sociala kanaler. Med tanke på att alla, mer eller mindre lägger ut AI-innehåll just nu.
Jag håller verkligen med dig. Jag tycker att AI är kanonbra just för idétorka, som du sa. Man inte kommer på hur man ska komma igång. Och också för interna dokument och att man själv kan snabbare förstå en produkt eller bransch. Men däremot så tror jag det är jätteviktigt att i online-världen att man fortsätter att vara autentisk och verklig människa.
Ja, precis. Att effektivisera arbetet kommer AI att hjälpa. Exempelvis om vi jobbar med Google Ads och jobbar med negativa sökord. I ett fall så kan man exportera ut en lista på alla sina sökord som man har i en kampanj. Och om man är ganska ny i kontot så kan man då be AI ta fram, utifrån de här kriterierna, "Den här kunden är så här. De når de här kunderna. Ta hänsyn till alla de här sökorden som jag laddade ner här. Vilka sökord anser du är dåliga för kunden?" Då får man istället för att behöva gå igenom sökord för sökord, för ibland kommer det en massa olika termer som man inte förstår, olika namn, det kan vara varumärke, det kan vara produktspecifika termer. Då kan man snabbt få fram information kring "Det här är något som inte matchar din målgrupp". Och då kan man själv gå in och kolla, men det här vi har här, det stämmer, vi exkluderar. Vilket gör att man jobbar så mycket mer effektivt på det sättet.
Jättebra exempel. Verkligen så intressant. Sista frågan här. Om du fick ge ett enda råd till företag som vill växa digitalt under 2025. Vad skulle det då vara?
Jag skulle säga att rådet jag skulle ge är att börja och jobba löpande oavsett kanal. Verkligen gå in och göra jobbet. Segmentera eller vad man vill göra. Att jobba aktivt. Inte bara låta det starta och låta det vara. Det skulle jag säga att man bör göra i 2025. Det gick för tio år sedan. Då kunde man starta en kampanj. Men idag så måste man, algoritmerna kräver att man jobbar aktivt med de här grejerna.
Det var ett kanonbra tips eller råd. Tusen tack Fabian. Verkligen fantastiskt att få prata med dig. Tack för att du tog dig tiden och delade den här informationen med våra lyssnare.
Kul. Tack för att jag fick vara här.
Tack, tack. Ha en bra vecka. Hej, hej.
Gratis konsultation