Lisa Eriksson

Google annonsering med hjälp av Artificiell Intelligens

I min senaste lilla mini-serie om Google Annonsering har jag berättat lite om vad Google Ads är, hur de fungerar och vilka de största fördelarna är med att annonsera via Google. Idag tänkte jag gå in lite djupare på det verktyg som nklt använder för att sätta upp och optimera annonseringskampanjer till våra kunder, nämligen AdBud.

Få direkt-trafik till hemsidan

Nklt bygger hemsidor och det är vår stora passion. På alla våra hemsidor jobbar vi alltid med Sökmotoroptimeringen, även kallad SEO. Grundläggande SEO ingår i alla våra paket för hemsidor. Sökmotoroptimering är dock en långsam och långsiktig strategi.

Vi vill att våra kunder även ska ha ett snabbt och prisvärt sätt att leda trafik till sin nya hemsida. Hemsidor är trots allt gjorda för att bli sedda och använda. Så ju fler som besöker din företagssida, dess då bättre är det för dina affärer. Man brukar kalla trafik som genereras via annonsering för direkt-trafik. Eftersom Artificiell Intelligens har en potential likt inget annat har vi på nklt letat efter ett riktigt bra och billigt sätt för småföretagare att kunna annonsera via Google Ads. Nyligen hittade vi en fantastik platform som heter AdBud.

Google annonsering som modern telefonbok

Förr brukade småföretagare listas i Gula Sidorna i Telefonboken för att få nya kunder som bodde nära företaget. Idag är det Google som gäller och på Google så är det i princip endast de företag som listas på första sidan som kunder hittar. För att hamna på första sidan så ofta som möjligt via annonsering så gäller det att optimera hela sin kampanj och öka sin ”Ad ranking” även där. Att annonsera med ett AI verktyg blir därför viktigare och viktigare varje dag för att kunna konkurrera.

Tyvärr får inte alla företag plats på Googles första sida genom att enbart förbättra sin Sökmotoroptimering då konkurrensen är stenhård. Just därför är annonsering så viktigt eftersom du med hjälp av annonsering inte bara kan garantera en plats för ditt företag på första sidan, utan på en av de topp tre placeringarna på första sidan.

Detta ökar dina chanser att nya kunder hittar ditt företag. Men att lära sig att själv annonsera på Google tar mycket tid och att anlita hjälp från en reklambyrå är på tok för dyrt för de flesta småföretagare. Det är här som AI lösningar kommer in och ändrar på spelreglerna.

Att varje månad aktivt leda trafik till din hemsida genom Google annonsering som dessutom är driven av Artificiell Intelligens kommer att öka chanserna att du snabbt får in fler nya kunder, vilket kommer att gynna ditt företag på en rad olika sätt. Om du vill ha hjälp med att starta upp en egen Google annonsering så kan du kontakta mig för en gratis konsultation. Genom att annonsera sparar du  tid på att söka nya kunder genom kalla samtal och annan försäljning och marknadsföring, så att du hinner spendera mer av din tid på allt annat du behöver göra i din verksamhet och kanske äntligen kan börja expandera.

Vad är egentligen AI inom digital marknadsföring?

Enligt IBM kan AI beskrivas som en avancerad form av data algoritm som liknar mänsklig tankeverksamhet.

Detta har man nu börjat använda inom digital marknadsföring. En intressant och viktig aspekt är att AI motorer blir smartare med tiden. De kan alltså ”lära sig” saker och bli snabbare och bättre inom ett ämne de ”studerar”. Detta kallas för ”maskin lärande” och det är just denna funktion som gör att din Google annonsering med hjälp av AI blir mer och mer effektiv ju längre du har din annonsering igång och hjälper AI motorn genom att berätta för den vad du vill att den lägger fokus på.

Hur annonsering via AdBud kan hjälpa ditt företag?

Du behöver absolut inte bli någon expert på AI för att kunna använda det till ditt företag, men det är en fördel att känna till några grunder.

För dig som företagare är ju inte bara designen på din hemsida eller funktionen och användarvänligheten som är viktig, utan även att sidan får ett inflöde av trafik. Det var därför vi ville hitta en enkel, snabb, bra och prisvärd lösning för våra hemside-kunder. Just detta hittade vi i Uppsala företaget AdBud.

Fördelen med att göra sin Google annonsering med AdBud är att du själv slipper följa och optimera dina egna kampanjer. Det går snabbt och lätt att lägga in dina annonser och sökord. Du slipper även betala stora pengar till en reklambyrå som gör jobbet åt dig.

Med AdBud tar AI motorn hand om att optimera dina kampanjer. Detta sker helt automatiskt, dag som natt. Det är tack vare att företaget har utvecklat den Artificiella Intelligensen som Google annonseringen de erbjuder kan bli så billig som den är.

Fördelarna med AdBud

Med hjälp av AdBud behöver du inte oroa dig över att spendera enorma summor på att anlita en reklambyrå för att kunna vara med och annonsera på Google. Du behöver inte heller själv sitta och skriva in 80 varianter på dina annonser för att kunna tillgodose så många olika sökvariationer som möjligt, utan din AI motor tar hand om detta åt dig.

AdBud systemet skapar så många variationer som behövs av din annons så att texten hela tiden optimeras. Det räcker därför med att du skriver en till tre olika annonstexter till max tre olika tjänster eller produkter som ditt företag vill annonsera för, så skapar motorn personliga annonstexter till den som söker efter din tjänst eller produkt.

Detta innebär att den kan skapa flera tusen olika variationer omedelbart som bäst riktar sig till den som söker. Självklart inom ramen för personlig integritet och med de GDPR och cookie policy regler som gäller inom EU.

Det gör att de annonser som visas för användare blir så exakta som möjligt, vilket ökar chansen att de klickar på din annons och hamnar på din hemsida. Denna optimering ökar även vad som kallas din ”Ad Ranking” och sänker priset på din annonsering.

Motorn söker även konstant efter de bästa och billigaste buden på dina sökord/nyckelord och detta gör att dina kampanjer optimeras varje timme utan att någon människa behöver spendera timmar i arbetstid med att försöka följa budgivningens konstanta förändringar.

Tack vare att det är en AI motor som utför arbetet behöver du inte heller lägga pengar på att betala en människa som sitter och analyserar din kampanj och detta gör att priserna kan hållas minimala. Det i sin tur gör att du som småföretagare idag äntligen kan ha råd att annonsera och synas ordentligt på Google.

Hur går det till att annonsera via AdBud?

Det första du behöver göra är att bestämma dig för vilken tjänst eller produkt du vill annonsera. Sedan kan du kontakta oss så hjälper vi dig att sätta upp kampanjen och skriva annonstexterna tillsammans med dig.

Du får en login där du själv kan följa din annonseringskampanj hur ofta du vill eller hur sällan du vill. AI motorn kommer efter några dagar att generera frågor till dig angående kampanjen. Det är för att den behöver lära sig mer hela tiden och den hittar nya öppningar som den vill dubbelkolla med dig.

Vi rekommenderar därför att du går in minst en gång i veckan och svarar ja eller nej på AI motorns frågor. Det går snabbt och är tom lite roligt då du ger tummen upp eller tummen ner på motorns förslag.

När AI motorn har lärt sig lite ifrån dig om ditt företag, din produkt och din målgrupp så kommer den själv att fortsätta att förbättra och fördjupa sin kunskap.

Vi på nklt kommer sedan att följa er kampanj och ta ett avstämningsmöte var tredje månad för att kampanjen ska förbli helt optimerad.

Det är ingen bindningstid hos oss, men vi rekommenderar alltid att du fullföljer minst en 3 månaders kampanj för att få en rättvis utvärdering av dina annonser. Då ger du AI motorn tillräckligt med tid för att den ska hinna lära sig och optimera din annonsering på bästa sätt.

Fler företag använder nu AI

Att använda AI till Google annonsering har vuxit enormt de senaste åren. Det blev särskilt viktigt under pandemin att använda smartare, automatiska lösningar för digital marknadsföring. De företag som inte investerar i Artificiell Intelligens riskerar att få svårt att konkurrera.

Det svåra kan dock vara att hitta rätt verktyg och att snabbt lära sig hur det fungerar. Det är därför det är bra att kontakta en reklam eller webbyrå med erfarenhet som kan se till att allting fungerar och snabbt lära dig vad du som företagare behöver veta och göra för att undervisa AI motorn på bästa sätt.

Men vi på nklt tycker att det är väl värt det att spendera lite tid på att hitta rätt verktyg. Vi har valt att jobba med AdBud eftersom deras system är väldigt lätt att lära sig använda själv, samt att utbilda själva AI motorn för att hitta rätt målgrupper för en stor mängd verksamheter.

Varför inte bara annonsera själv på Google?

Nu kanske du undrar varför en AI motor skulle kunna göra ett bättre jobb än du själv skulle kunna? Kan du inte bara själv lära dig att lägga in en annons i Google’s eget verktyg?

Det korta svaret är: nej, på grund av tid och optimering….

Det långa svaret är: ja absolut kan du annonsera själv. Det är dock både tidskrävande och svårt att lära sig hur Googla annonsering fungerar. Att dessutom försöka konkurrera med en AI motors förmåga att snabbt optimera kampanjen blir väldigt svårt då den varken behöver sova, ta lunchrast eller blir trött mot slutet av dagen. Den tid det skulle ta dig att själv analysera den enorma mängd data som en AI motor kan analysera på nolltid skulle en människa aldrig klara av. Dessutom är all tid du spenderar på marknadsföring just den tid du behöver ägna åt din nyckelverksamhet.

Digital marknadsföring grundar sig på att du förstår vilka behov din målgrupp har och sedan snabbt kan agera på denna kunskap. Det är just AI motorernas förmåga att snabbt analysera en stor mängd data och sedan fatta beslut som är informationsbaserade i realtid, oavsett vilken tid på dygnet där är, som har gjort dem så enormt effektiva och populära.

Med andra ord så kommer du inte att ha en chans att konkurrera med dina annonser online om du inte använder AI för att marknadsföra din verksamhet.

Vissa sökord får ej användas på Google

Det kan vara bra att veta att det finns en del sökord och verksamheter som inte får använda sig av Google annonsering. Det gäller främst vapenförsäljning (förutom bågskytteprodukter), försäljning av droger, receptbelagda läkemedel, alkohol och tobak, betting, kasinon och vissa skönhetsbehandlingar som fillers och botox.

Men utöver dessa finns det oftast inga begränsningar. Det är ganska lätt att själv ta reda på om dina sökord går att använda i en annonseringskampanj. Det enda du behöver göra är att söka på Google med fraser som tex ” får jag annonsera om läkemedel på Google?” så kommer du att få svaret.

Du kan även läsa direkt på Google’s support sida om vilka tjänster och produkter du inte kan annonsera för:

I vissa fall kan du även ansöka om certifiering för att få annonsera vissa produkter.

Sammanfattning

I denna blogg har jag berättat lite om varför Google annonsering med Artificiell Intelligens är så enormt viktigt för småföretagare. Jag har förklarat lite om vad AI innebär, hur det fungerar och hur det kan gynna ditt företag genom att göra det mycket mer konkurrenskraftigt.

Jag har beskrivit hur AdBud erbjuder en kanonbra AI tjänst just för Google annonsering och vilka fördelarna är med att använda en AI motor vs att annonsera manuellt helt själv. Jag har även beskrivit lite om hur det går till att starta en AdBud annonsering och hur du själv sedan lär ut viktiga delar av din verksamhet och målgrupp till AI motorn.

Jag har även beskrivit vissa begränsningar i vad du som företagare får marknadsföra via Google annonsering.

Hur vi kan hjälpa dig

På nklt erbjuder vi ett ett mycket prisvärt paket för Google annonsering. Det innehåller hjälp med en uppstart av Google annonsering i AI verktyget AdBud. Om du vill veta mer om våra paket för Google annonsering så kan du skriva upp dig på vårt formulär så kontaktar jag dig för en gratis konsultation.

Det du behöver göra är att tänka igenom vilka tre olika tjänster du vill annonsera och vilken av dem du vill skapa en kampanjsida till. Du behöver skriva ner minst fem sökord som du tycker representerar de tjänster du vill sälja.

Kampanjsidan kan du antingen skapa själv på din existerande hemsida hos oss, eller beställa ifrån oss så fixar vi det åt dig. Om du har glömt bort hur du skapar en ny sida i ditt system så kan du boka in dig på en till gratis Startkurs så kan Max visa dig igen hur du lägger till en gömd undersida.

Du kan läsa mer om hur du skapar en bra kampanjsida i mitt blogginlägg ”Vad är en kampanjsida och landningssida och hur kan de hjälpa ditt företag?

Om du är intresserad av att börja en annonseringskampanj på Google med hjälp av Artificiell Intelligens, kontakta oss för en gratis rådgivning så sätter vi igång!


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


 • 2024-02-28 07:00
  Tips på SEO för snickare
  info
 • 2024-02-22 07:00
  Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
  info
 • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
  Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
  info
Login