Viktor Nordendahl

Gratis bilder för din hemsida och sociala medier kanaler

Vad många inte vet är att det finns väldigt bra sidor med gratis bilder som du får använda hur du vill. Dessa bilder använder en särskild copyright som kallas för ”Creative Commons”. Sidorna kallas ofta för bildbibliotek. Du går helt enkelt in på dessa sidor och söker efter bilder. När du har hittat en bild du gillar så laddar du ner den till din dator och sedan kan du börja använda den till din hemsida eller dina sociala medier kanaler.

Man kan även ofta frivilligt donera en slant till de fotografer och bildarkiv man använder och självklart kan man även ge credit till fotografen om man vill, men det gör inget om man inte skriver någon credit.

Vi tänkte dela med oss av några tips på hemsidor med fria alternativ som vi brukar använda oss av!

Ett bra bibliotek är Unsplash.com. De brukar ha bilder av mycket hög kvalitet. Bilderna kan användas både till din hemsida, din blogg och dina sociala medier kanaler. Du kan göra reklaminlägg med dessa bilder och lägga text direkt på bilderna, eller ha dem som illustrationer till texter och inlägg.

En favorit hos oss på nklt är också Little Visuals.co - där du kan registrera din epostadress och varje vecka få 7 nya gratisbilder i mailkorgen! Bara välja och vraka. Dessa bilder kan även inspirera dig till att skriva nya blogginlägg etc.

Ett mycket stort bibliotek som vi ofta använder är Pixabay. Där kan man hitta bilder för nästan vilket ämne som helst och det går snabbt att söka fram bilder av högsta kvalitet. En nackdel med alla dessa gratis bilder är såklart att många andra använder exakt samma bilder. Det blir då lite som att gå på röda mattan med en klädning ifrån Hennes & Mauritz, och plötsligt upptäcka att två andra personer har exakt samma klädning på sig! Det du har på dig blir då genast mindre exklusivt och kan tom se billigt ut. Självklart är det bäst att anlita en professionell fotograf, men om man har en begränsad budget eller väldigt bråttom, då är det helt perfekt att kunna använda bilder ifrån dessa fria bildbibliotek.

Vi på nklt gillar även att använda Librestock.com. Alla olika bildarkiv har olika fotografer och vi gillar det dessa fotografer skapar.

Freepik.com är ännu ett bildbibliotek vi varmt kan rekommendera till våra kunder.

Det finns även Svenska bildarkiv med mer Skandinavisk känsla. Några vi gillar är Johner.se, Folio.se och Kbildarkiv.se.

Det är väldigt roligt att leta runt bland alla gratis bilder om man är intresserad av grafik för webben. Det bästa är att ladda ner allt du tror skulle kunna passa på din hemsida, blogg eller sociala medier kanal och sedan testa de olika bilderna. Du kan tex fråga vänner, familj eller några av dina nuvarande kunder vilka foton de gillar bäst så får du en bättre känsla för vad din målgrupp tycker om och vilka av dina alster som blev mest lyckade.

Notera att det finns många fantastiska bildbibliotek som kostar en hel del pengar att ladda ner bilder ifrån som tex Gettyimages.com, iStock.com, Dreamstime.com och Shutterstock.com. I dessa bildarkiv hittar du bilder av oslagbar kvalitet och om du har en budget för bilder så ska du absolut även söka bilder här.

Vi har även ett blogginlägg som handlar om olika bildredigeringsprogram som du kan läsa här.

Hoppas du hittar ett gratis bildarkiv som du gillar och laddar ner många bilder till din hemsida eller sociala medier kanaler.

Go nuts! Be safe! Have fun!

Viktor


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


 • 2024-02-28 07:00
  Tips på SEO för snickare
  info
 • 2024-02-22 07:00
  Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
  info
 • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
  Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
  info
Login