Lisa Eriksson

Hur viktigt är utseendet på min hemsida?

Oavsett om du endast vill ha en hemsida som fyller funktionen av ett digitalt visitkort, eller har en stor sida med varumärkesbyggande filmer och en webb-shop, så behöver du fundera på vilken typ av grafik, visuell stil och bilder du vill använda. Denna grafik ska förmedla väldigt mycket information om ditt företag, vad ni står för, vilka värden just ert företag jobbar med och mycket mer. En blid säger som bekant mer än tusen ord, och idag går det undan på nätet.

En besökare spenderar oftast inte mer än 15 sekunder på en ny hemsida. Därför är det extremt viktigt att sidan är väl utformad, med ett tydligt budskap, och framför allt att sidan upplevs vara vacker.

Kunder stannar mycket längre på sidor som är vackra. Trots att vacker design kan betyda enormt mycket så brukar det fungera bäst för flest besökare att välja en klassisk och tidlös design.


“Det finns tre svar på ett design förslag - ja, nej och wow!”
-Milton Glaser, medgrundare av New York magazine

Snygg, tidlös, men ändå med en modern, nutida känsla, samt subjektivt vacker design som det även är lätt att navigera på är receptet för att få dina kunder att stanna längre på din hemsida och i förlängningen att hitta rätt för att kunna, och vilja boka en tid eller köpa någon produkt av dig.

Om du känner dig missnöjd med din nuvarande hemsida så finns det några enkla steg du kan börja med för att förbättra dess utseende. Till exempel kan du börja med att se över din logotyp och det som kallas för din “grafiska profil”. En grafisk profil är vilka typsnitt och färger du vill ska visa ditt varumärke. Du kan själv välja färger på ett flertal ställen online, tex Design-seeds.com eller Colormind.io. Du kan även läsa mer om vilka färger som fungerar bäst till hemsidor, och få gratis inspirerande paletter på sidor som Crazyegg.com/blog/website-color-palettes. Det går till och med att själv skapa eller uppdatera ditt företags logotyp idag genom digitala verktyg, tex kan du göra det på sidan Logomakr.com.

Vi som jobbar med grafisk design vet hur mycket som krävs för att få fram just dendär ”wow” känslan på en ny hemsida, men självklart kan du även designa din sida själv. Det finns ett antal olika tjänster för detta. Att få jobba med en riktig grafisk designer är dock en investering du inte kommer att ångra då design absolut är en konstform. Design ska nämligen inte endast vara vacker, förmedla ditt varumärke, och få besökare att stanna, utan en väl designad hemsida ska även ha högsta möjliga ”user experience” eller UX som vi brukar kalla det inom online design sfären. User interface betyder helt enkelt hur användaren upplever att en hemsida är utformad rent strukturellt. Går det lätt att hitta vilka tjänster företaget erbjuder? Hur kontaktar användaren företaget? Jag tror att de allra flesta av oss har lämnat en hemsida i frustration efter att man sökt efter kontaktuppgifter en längre stund utan att lyckas hitta något…eller så undrar man i det längsta: ”men vad gör dethär företaget egentligen?” Och tillslut ger man upp och återgår till sin sökning på Google och hittar ett alternativt företag.

Det ska inte finnas något tvivel om vad ditt företag sysslar med och hur hemsidans besökare kan kontakta dig eller beställa dina varor. Du har bara några sekunder på dig att skapa förtroende och att inte slösa bort kundens dyrbara tid och energi på förvirrande design."Din hemsida är som ditt företags skyltfönster. Det är det första dina kunder ser och det är vad som ska locka kunden att besöka din digitala affär, eller kontakta dig för att höra mer om de tjänster du erbjuder. Det är just därför du vill lägga en hel del energi på att göra din hemsida tydlig, snygg och lättnavigerad."
-Fredrik Lindgren, VD Webpages NKLT AB


Idag är det även många som går in via sina mobiltelefoner och om man då tvingas jobba hårt för att förstora texten manuellt på sin lilla skärm, ja då brukar man förlora förtroende och intresse för det företaget rätt snabbt och börja surfa vidare på tex Instagram vid första bästa distraktion, så att man slipper fortsätta brottas med företagets hemsida.

På nklt har vi turen att ha en grafisk designer som verkligen brinner för UX och att skapa klassiskt vackra hemsidor. Viktor Nordedahl har jobbat för oss på nklt i snart tio år nu och har skapat en stor mängd hemsidor åt många olika företagskunder, stora som små. Några exempel på hemsidor Viktor har designat är Betonghål.se, S-Foodies.se, och olitog.se.

Nedan är en video där jag pratar med Viktor om hans tanker runt design. Titta gärna och skriv en kommentar om ni undrar något eller vill veta mer om hur Viktor tänker, så kanske vi gör en till video för att besvara era frågor.

Kontakta oss gärna om ni vill ha en gratis genomgång av er hemsida.
Lisa :D

Titta gärna på intervjun nedan med vår grafiska designer Viktor Nordendahl där han delar med sig av sina bästa tips och hur han tänker runt grafisk design och användarvänliga hemsidor:


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


 • 2024-07-09 07:00
  Vad innebär User Interface och User Experience för en webbplats?
  info
 • 2024-06-25 07:00
  8 Fallgropar företagare bör undvika när de skaffar en ny hemsida
  info
 • 2024-06-18 07:00
  Så här gör du för att förbättra kundresan för ditt företag
  info
Login