Lisa Eriksson

Mobilanpassad hemsida - Varför det är så viktigt

Nuförtiden sitter de flesta fastklistrade med en mobiltelefon i handen. Vare sig det är på bussen eller på stranden. De allra flesta konsumenter tittar först på ett företags hemsida via sin mobiltelefon, och 60% av alla går endast till mobilversionen.
Sättet vi surfar har helt enkelt ändras under de senaste åren. Globalt kom 55,77% av all webbtrafiken från mobiltelefoner under Juli 2021.
Dock finns det fortfarande hemsidor som inte är mobilanpassade. Att inte ha en mobilanpassad hemsida påverkar inte bara användarupplevelsen för dina kunder men även ditt varumärke.
Men först och främst, vad menas med att en hemsida är mobilanpassad?

Vad är en mobilanpassad hemsida?

Svaret är ganska enkelt, det är en hemsida som är optimerad och anpassar sig efter olika enheter, exempelvis mobiltelefoner. Det gör det lätt för besökare att navigera på hemsidan och göra olika handlingar, såsom fylla i formulär eller köpa varor enklare.
Man kan skapa en mobilanpassad hemsida på två olika sätt. Det populäraste och det alternativ vi rekommenderar är att göra hemsidan responsiv. Med det menas att hemsidan automatiskt anpassar sig till olika skärmar för att ge den bästa användarupplevelsen oavsett vilken enhet som används.
Det andra alternativet är att man skapar en helt fristående mobil hemsida. Den fristående mobilhemsidan arbetar då inte från samma kod som hemsidan för datorer.

Varför en mobilanpassad hemsida är viktigt?

Det finns många anledningar till varför det är så viktigt att man ser till att ens hemsida är mobilanpassad.
Sätt dig själv i kundens skor för en stund. Du letar efter något specifikt och när du klickar på sidan går det knappt att läsa vad som står på sidan. Ännu svårare är det att klicka på menyn. Köpa varan? Det är nästintill omöjligt utan att zooma till max.
Inte någon vidare användarupplevelse eller hur? Det är just därför det är så viktigt att mobilanpassa hemsidan.
Låt oss gå igenom mer i detalj varför din hemsida behöver vara responsiv.

Responsiv webbdesign

Sanningen är att en attraktiv och lättanvända hemsida får kunderna att komma tillbaka.
Det finns många tekniska termer såsom responsiva sidor, fluid design, mobilanpassat, men själva poängen är att designen ska hålla för alla storlekar på ett fönster, inte endast några fasta skärmstorlekar.
Genom att se till att designen och användarupplevelsen är optimal kommer kunderna komma tillbaka om och om igen.
Så vad är viktigt att tänka på när det kommer till designen? Framförallt ska det vara lätt för en användare att navigera och hitta information på hemsidan. Det ska finnas en drop-down meny, tydliga knappar och anpassade bilder och texter för skärmen.

Google rankning

En av de främsta anledningarna att mobilanpassa och göra din hemsida responsiv är möjligheten att förbättra din SEO och antalet konverteringar.
Googles algoritm prioriterar nämligen mobilanpassade hemsidor i sin rankning. Så har du inte en responsiv hemsida är chanserna att du kommer synas högt upp på google betydligt mindre.
Högre upp på rankingen är lika med mer exponering. Visste du att endast 25% av alla användare går till andra sidan på Google. Det betyder att 75% väljer att endast titta på resultaten som finns på första sidan.
Så befinner sig inte din hemsida på första sidan betyder det att du går miste om väldigt mycket publik och ett flertal potentiella köpare.

Trovärdighet

Genom att ha en responsiv hemsida, där det inte spelar någon roll vilken enhet du surfar på, kommer du att skapa trovärdighet hos användarna. Både för din hemsida men även ditt varumärke. Vilket i sin tur kommer påverka deras beslut när det kommer till att kontakta eller köpa en vara/tjänst från din hemsida.
Idag har användare tusentals möjligheter när de surfar på nätet. Minsta lilla distraktion eller upplevelse kan ändra en köpares resa och få dem välja en konkurrent istället. Just därför är det så viktigt att man kontrollerar de olika sidorna som kunder besöker på din hemsida och ser till att inga problem eller distraktioner uppstår.

Enkel kontakt

Det ska vara enkelt att nå dig från din hemsida. Kontaktinformation såsom telefonnummer och email ska vara lätt att hitta och lätt att klicka.
Föreställ dig en hemsida som har ett telefonnummer, men det går inte att klicka på det och ringa direkt. Istället måste man först kopiera numret, lämna hemsidan, klistra in numret och sedan ringa.
Det är onödigt många steg och en stor del kommer välja att leta efter ett annat företag som är lättare att kontakta.
Formulär är även viktigt att se över så de är responsiva på olika enheter. Fälten ska var tydliga och lätta att fylla i. Man ska inte behöva zooma in och ut för att fylla i det.
Desto enklare det är att kontakta dig ju fler kommer att höra av sig till dig. Svårare än så är det inte.

Online shopping

Säljer du produkter på din hemsida? Om så är fallet är det ytterst viktigt att du snabbt fixar din hemsida så den fungerar optimalt på alla enheter.
Online shopping sker nämligen allt mer från mobila enheter. Personer vill kunna shoppa när som helst och vart som helst, inte enbart när de sitter hemma från sin dator.
Det ska vara lätt för personer att se olika köpalternativ och framförallt ska det vara lätt att betala. Detta är något som har visat sig ha stor betydelse för om personer genomför ett köp eller lämnar varorna i varukorgen.
Vårt tips till dig är att se till att det finns flera betalalternativ. Se till att man enkelt och snabbt kan skriva in kortnummer och personuppgifter.
Ett annat smidigt sätt att betala är exempelvis med Klarna eller Swish. Studier visar att ge kunder flera olika betalalternativ har lett till högre antal genomförda köp.
Sist men inte minst, ge kunderna möjligheten att spara sin önskade betalmetod. Det kommer göra shoppandet mycket enklare nästa gång de kommer tillbaka för att handla.

Hur du vet om din hemsida är mobilanpassad eller inte?

Generellt sett kan du se om din hemsida är mobilanpassad eller inte genom att se hur den ser ut på olika enheter. Det vill säga om den är responsiv och anpassar sig till skärmens storlek.
Kontrollera följande:

 • Är det lätt att läsa informationen på din hemsida från en surfplatta eller mobil?
 • Kan man lätt navigera på hemsidan från en surfplatta eller mobil?
 • Ändras bildkvaliteten på hemsidan från en surfplatta eller mobil?
  Om du har problem med dessa är din hemsida troligen inte mobilanpassad och du bör så snart som möjligt se över hur du kan mobilanpassa din hemsida.

Om du känner dig osäker så kan du testa om din hemsida fungerar bra som mobilversion i detta online verktyg.


Vanliga problem som är lätta att fixa

Några av de enklaste saker som du själv ganska lätt kan fixa och som kommer att förbättra din mobilversion enormt mycket är:

 • Innehållet är bredare än mobilens skärm.
 • Texten är för liten för att kunna läsas.
 • Klickbara element ligger för nära varandra.
 • Bilder är felaktigt skalbara. Detta kan fixas med rätt typ av CSS kod.
 • Du använder gamla plugins som tex Flash, som inte har stöd för mobila sökmotorer.

En kund vi har hjälpt

Bilderna nedan visar en av våra kunder Wennda.se som är en redovisningsbyrå. De kom till oss med en hemsida som inte var mobilanpassad som man tydligt kan se i bilderna. Framför allt var texten väldigt liten vilket gjorde den svårläst på en mobiltelefon. Menyerna var även pyttesmå och svåra att läsa. Detta är typiskt för hemsidor som inte är mobilanpassade. När kunder hamnar på en liknande sida är risken mycket stor att de snabbt kommer att lämna sidan och inte bry sig om att kontakta företaget då det skulle innebära mer tid och ansträngning än de flesta vill spendera idag.

När vi hade designat om hemsidan och gjort den responsiv, se bilderna nedan, så ser du bland annat att texten är större och menyn är tydligare. När användaren klickar på de tre linjerna i högra hörnet så fälls menyn ut så att det blir lättare att välja, finns plats för pekfingret att klicka rätt och texten blir större och därför lättare att läsa. Själva designen med bilder och färger är också anpassad för att användarupplevelsen ska vara bättre. Det är tydligare uppdelat och färgerna hjälper till att skapa kontrast som gör texten snabbare att uppfatta.


Hur man mobilanpassar en hemsida

Dags att mobilanpassa din hemsida? Super! Det finns flera olika sätt att gå tillväga.
Om du har bra koll på programmering kan du fixa det själv. Men har du inte så mycket erfarenhet av programmering finns det andra enklare sätt att gå tillväga.
Ett av dem är att ta professionell hjälp av ett team med experter på webbutveckling. Om du redan har en webbdesign som fungerar bra på din hemsida kan det räcka att göra mallen responsiv för olika sidor.
Men om man ändå har funderat på att ändra webbdesignen kan det vara smart att göra det samtidigt som man gör hemsidan mobilanpassad. Man brukar rekommendera att ändra designen på sin hemsida efter 2-3 år för att sidan ska vara modern och följa med i utvecklingen. Om din sida inte är mobilanpassad kan detta därför vara ett perfekt tillfälle att även uppdatera designen på hela hemsidan, både för desktop och mobilversionen.
På nklt har vi många års erfarenhet av att skapa stabila hemsidor med responsiv design för alla miljöer och skärmstorlekar.
Det finns många CMS verktyg på marknaden som erbjuder mobila versioner om man vill bygga sin hemsida själv, men det gäller att ta reda på om detta ingår innan man bestämmer sig för vilket verktyg man ska bygga i. Välkända Wordpress erbjuder till exempel inte alltid mobilanpassade mallar till sina hemsidor. I Wordpress kan du skapa din egen design eller köpa ett färdigt tema och det kan vara ett bra alternativ för dig som har tidigare erfarenhet av hemsidor, plugins, att göra säkerhetsuppdateringar och själv kan hantera att mobilanpassa din design.

Sammanfattning

Att ha en mobilanpassad hemsida är idag ett måste för att anses attraktiv på marknaden och ge kunden den bästa användaruppelsen.
Och glöm inte Google! Tänk på alla potentiella kunder du går miste om för att hemsidan inte är mobilanpassad.
Vill du ha hjälp med att se över din hemsida och göra den responsiv för olika enheter? Hör av dig till oss!
Vi erbjuder kostnadsfri konsultation där vi kan går igenom din hemsida för att se vad som fungerar och kan bli bättre.

-Lisa


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Fel på några av fälten
Nyhetsbrev


 • 2024-05-21 07:00 Webbdesign, Webbutveckling
  Vad kostar en ny hemsida - Prisexempel 2024
  info
 • 2024-05-14 07:00 Grafisk design, Webbdesign, Webbutveckling
  5 strategier för att lyckas med din nya webbdesign
  info
 • 2024-05-02 07:00 Digital marknadsföring, Sökmotoroptimering
  Tips på SEO för snickare
  info
Logga in