Lisa Eriksson

Starta webshop - Ta din försäljning online

Vill du ta ditt företag online? E-handeln i Sverige fortsätter att växa och allt fler väljer att handla online. Att sälja sina varor online är ett utmärkt sätt att nå ut till fler personer och finnas tillgänglig för kunder att lägga beställningar dygnet runt. Men hur ska man tänka om man vill börja sälja online? Nedan har vi tagit fram våra 7 främsta tips för att lyckas online. Det första du bör tänka över är vilka varor du planerar att sälja i din webbshop.

Val av sortiment

Om du idag driver en fysisk butik kan e-handel vara ett bra komplement för att nå ut till fler kunder. Det ger dig också möjligheten att vara tillgänglig bortom butikens öppettider. Det första man behöver undersöka är om det finns ett behov och om e-handel skulle vara lönsamt för verksamheten. För trots att det finns många fördelar med att finnas online så kan det bli väldigt kostsamt om det inte finns något behov.

När du har gjort din marknadsundersökning och analyserat konkurrenter är det dags att tänka över vilka produkter som ska inkluderas i sortimentet. Behöver du sälja alla produkter som du har i din fysiska butik? Alternativt, finns det produkter som du tror skulle sälja bra online som du inte har i din fysiska butik som du bör inkludera? Att analysera marknaden och bestämma sortimentet som ska finnas i webshopen är grunden för lyckas online.

E-handelsplattform

En e-handelsplattform, dvs. webbshop, är hemsidan där kunden kan se hela online-sortiment, läsa mer om de olika produkter som finns, lägga sin beställning och kunna betala via en säker betallösning de känner igen. En e-handelsplattform kan vara allt ifrån en liten och enkel hemsida till en stor och komplex hemsida. Och det beror framförallt på vad du planerar att sälja och vilka funktioner som hemsidan kommer att behöva ha.

Så när du ser dig om efter olika alternativ bör du först tänka över vilka funktioner som kommer att behövas och hur många produkter som kommer att finnas i sortimentet. Sedan behöver du också tänka över designen. Vill du ha en enklare design eller vill du ha en skräddarsydd design som reflekterar ditt varumärke? Om designen inte har stor betydelse finns det färdiga system som man kan använda. Man betalar då en månadsavgift/årsavgift.

Sedan finns det också system där du bygger allt från grunden. Men att skapa en egen webbshop kan bli svårt om du inte har tidigare erfarenhet av kodning eller inte har planerat en e-handelsplattform förut. Layouten och sättet du presenterar produkterna samt hur enkelt det är för kunden att navigera på hemsidan har nämligen stor betydelse för köpupplevelsen och din ROI (return on investment). Då kan det vara bättre att se sig om för att hitta professionell hjälp.


På nklt erbjuder vi skräddarsydda e-handelsplattformar som representerar ditt varumärke och produkter. Vi kan även skapa särskilda funktioner för just ditt ändamål och hemsida. Kontakta oss om du vill veta mer eller prata med en av våra utvecklare. Vi har hjälpt flera företag med att ta sin försäljning från fysisk butik till online.

Investera i ett affärssystem

När man vill starta en webbshop är det viktigt att man tänker igenom vad för slags affärssystem man ska använda. Startar man från grunden kan ett enklare standardiserat system fungera, men har man även en fysisk butik bör man välja ett affärssystem som kan integreras väl med handelsplattformen. För om handelsplattformen och affärssystemet inte är kopplat samman kan det leda till stora problem.

Tänk dig att du driver en fysisk butik och precis har startat en webbshop med samma sortiment. När någon handlar i den fysiska butiken måste det då även noteras på e-handelsplattformen att antalet varor minskas. Annars kan du hamna i en sits där det står att det finns varor online men i själva verket är de slutsålda.

Sen kan det också vara smart att se efter ett affärssystem som kan kopplas samman med leverantörsrutiner och leveranser till kunder. Så man slipper ha flera olika system. Ditt system kommer då även att underlätta din bokföring. Att ha fler olika funktioner automatiserade i affärssystemet kommer spara dig både tid och pengar. Så ta vara på möjligheten och se efter ett system som har en lösning för hela logistiken, är automatiserad, och kan växa med företaget.

Välj rätt betalningslösning

När man har bestämt sig för att starta en e-handel behöver man tänka över vilken eller vilka betalningslösningar som kommer fungera bäst. Man kan självklart välja att fakturera kunden själv men det blir mycket extra jobb och man behöver även ligga ute med pengar tills man får betalt av kunden. Idag finns det många olika betalningslösningar att välja mellan jämfört med förr då man alltid betalade med konto- eller kreditkort.

Man kan idag använda sig exempelvis av Klarna, Qliro eller Bambora. Som då sköter hela transaktionen och i utbyte tar en viss procent + eventuell månadsavgift. Att erbjuda andra betalningsmöjligheter som Swish och Paypal är också bra alternativ för att öka sin försäljning. Att handla ska vara enkelt för kunden. Så väljer man att endast erbjuda kortbetalning på hemsidan kan det vara smart att inkludera en funktion som tillåter systemet att spara kortuppgifterna så man slipper skriva in alla kortuppgifter på nytt varje gång man ska handla.

Se över leverans

Hur ska leveransen av varorna du säljer se ut? Har man en fysisk butik kan man erbjuda collect-in-store men de flesta e-handlare idag vill ha frihet att kunna välja mellan olika leveransalternativ. Det finns många aktörer idag på marknaden som erbjuder olika lösningar för webbutiker. Några av dem är Airmee, Budbee och Instabox där man kan få leveransen direkt hem eller till en närliggande box.

PostNord erbjuder även olika helhetslösningar för dig som driver e-handel. Med PostNord kan man välja mellan att hämta på utlämningsställe, i box, få hemleverans eller hämta i butik. De erbjuder även Return Drop Off så kunden enkelt kan skicka tillbaka paketet utan strul. Kom även ihåg att tänka igenom hur processen kommer att se ut vid returer. Hela kundupplevelsen, vare sig kunden väljer att behålla eller skicka tillbaka varan, måste vara optimal.

Satsa på marknadsföringen

Att få mycket trafik till en webbshop tar tid och kräver bra marknadsföring. Har man en hemsida sedan tidigare med trafik till så är det ett stort plus. Då kan man satsa på att informera om att man nu även erbjuder online köp. Men startar man helt från scratch med hemsidan behöver man bygga upp trafiken. Bästa sättet att göra det är att jobba för att ranka högt på Google.

För att synas på Google och dyka upp för relevanta sökord behöver du arbeta med hemsidans SEO. Ett annat marknadsföringstips är att satsa på sociala medier och bygga en kundbas. Därifrån kan du sedan ta följarna direkt till webbshopen. Sist men inte minst bör du investera i betalda annonser. Google annonser är ett effektivt sätt att hamna direkt framför personer som har ett intresse av det du säljer. Facebook och Instagram annonser är också effektiva sätt att nå ut till nya personer och skapa varumärkeskännedom.

Nöjda kunder

Utan nöjda kunder kommer man inte komma långt. Köpresan måste vara bra från första stund när kunden kommer i kontakt med varumärket, till efter att de har gjort sitt köp. Uppstår det problem behöver det finnas någon som man snabbt och enkelt kan vända sig till och just därför är kundtjänst så viktigt att ha. Har man en mindre webbshop och man känner att man har tid kan man sköta det själv. Men har man inte resurserna finns det andra alternativ att använda.

Man kan exempelvis anlita en firma som sköter hela kundtjänstarbetet externt med både chatt och telefon eller om behovet är mindre kan man anlita en firma som sköter en live-chatt där kunder kan skriva till en kundtjänstmedarbetare och få svar direkt under bestämda tider. Blir det för dyrt eller om behovet inte är tillräckligt stort kan man investera i en automatiserad chatt som svarar på enklare frågor. När kunden har besvarat frågorna kan man vid ett senare tillfälle kontakta kunden för att erbjuda mer hjälp.

Att finnas tillgänglig direkt på chatt eller telefon när ett problem uppstår för en kund är idag väldigt viktigt då konkurrensen och valmöjligheterna för kunder är stora. Annars kan man lätt förlora många kunder. Köpupplevelsen är avgörande för huruvida en kund kommer tillbaka och handlar igen. Så analysera alltid kundresan och se om det finns förbättringsmöjligheter som gör köpupplevelsen i din webshop ännu bättre.

Sammanfattning

Där har du våra främsta tips för att lyckas ta din försäljning online och starta en webbshop. På nklt har vi hjälpt flera företag som driver fysiska butiker att starta en webbshop. Vill du veta mer eller diskutera din vision närmare är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi erbjuder gratis konsultation där vi tillsammans diskuterar vilka planer du har för webbshopen och hur vi på bästa sätt kan ta fram skräddarsydd e-handelsplattform för just ditt företag. Kontakta oss genom att klicka på knappen nedan!


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


 • 2024-05-21 07:00 Webbdesign, Webbutveckling
  Vad kostar en ny hemsida - Prisexempel 2024
  info
 • 2024-05-14 07:00 Grafisk design, Webbdesign, Webbutveckling
  5 strategier för att lyckas med din nya webbdesign
  info
 • 2024-05-02 07:00 Digital marknadsföring, Sökmotoroptimering
  Tips på SEO för snickare
  info
Login