Lisa Eriksson

Värdet av en skräddarsydd hemsida till ditt företag

Idag finns det många olika verktyg för att bygga en hemsida på egen hand. Alla dessa erbjuder diverse olika mallar och många av dessa mallar är väldigt snygga. Värdet av att skaffa en skräddarsydd hemsida till ditt företag är dock fortfarande omöjlig att slå. Med en egen design så ser du till att din hemsida speglar och förmedlar ditt företags unika varumärke. På så sätt kommer du att kunna sticka ut i mängden, något som blir viktigare och viktigare med var dag som går då konkurrensen online hela tiden växer.

En skräddarsydd design är i särklass den bästa investeringen när du ska skaffa en hemsida till ditt företag. Att använda mallar kan vara ett nödvändigt ont i uppstartsfasen av ditt företagande, men när du väl har etablerat dig så är det alltid bäst att se över din hemsida och se till att den speglar ditt varumärke och i övrigt förmedlar din verksamhet på ett proffsigt och unikt sätt.

Det är relativt lätt för en besökare att se om ditt företag har använt en billig mall design eller har tagit fram en skräddarsydd hemsida. Mallar associeras med lägre kvalitet och användare associerar lägre kvalitet på en hemsida med en lägre standard på produkter och tjänster som företaget erbjuder.

En företagshemsida bör se lika inbjudande, spännande och lockande ut som en vanlig affär. Hemsidans första sida är skyltfönstret in i en shoppingupplevelse. Om ditt skyltfönster använder samma mall som andra företag så blir det svårare att förmedla till dina kunder varför de ska välja just din affär. Givetvis vill du snabbt förmedla förtroende och hög standard till förbipasserande människor.

Några fördelar med en skräddarsydd hemsida

 • Sidan visar och förmedlar ditt varumärke bättre.
 • Du kan få högre sökmotor resultat
 • Dina kunder får en bättre användarerfarenhet
 • Du kan lättare utöka sidan när din verksamhet växer
 • Sidan ger ett proffsigare intryck
 • Ökar antalet konverteringar
 • Du förmedlar hög standard och kvalitet.

En skräddarsydd hemsida hjälper dig sticka ut i mängden

En unik design ger din hemsida ett egen värde. På samma sätt som ditt företag behöver ha en USP, alltså en unique selling point, så behöver din hemsida också ha det. Din hemsida behöver kunna locka till sig fler kunder och att sticka ut är en viktig nyckel för att ditt företag ska kunna växa. Det bästa alternativet är därför att anlita en web designer med lång erfarenhet som kan förmedla det som är speciellt med just ditt företag via designen på din hemsida.

Hemsidan är ditt skyltfönster och din ingång, din visuella representation online, och din automatiska marknadsförare och säljare.

Förmedlar ditt unika varumärke

Du har säkert redan en grafisk profil till ditt företag med en unik logotyp, några väl utvalda färger som representerar ditt företag och ett eller några typsnitt som fungerar väl för varumärket.

För att upprätthålla ditt företags varumärke så brukar man se till att vara konsekvent i användandet av sin grafiska profil på sociala medier, hemsidan och i alla trycksaker och annonseringskampanjer.

Att skapa en skräddarsydd hemsida är också en viktig del av ditt varumärkes rykte. Varje ny besökare som hamnar på din hemsida bör lämna den med en känsla av att vara intresserad, imponerad, och benägen att återkomma till sidan i framtiden. Designen på din hemsida bör göra så att besökaren kommer ihåg ditt varumärke om de väljer att inte direkt kontakta dig och konvertera till att bli en ny kund.

Mallar för hemsidor brukar lägga sitt fokus på estetik, men det du som företagare behöver är en hemsida som riktar sig till din målgrupp och som ger dem en optimal användarupplevelse. Bigdrop skriver att en skräddarsydd hemsida även behöver baseras på marknadsundersökningar av din målgrupp och ha möjlighet att fortsätta utvecklas i takt med att ditt företag växer.

Designen på din hemsida stödjer eller stoppar din framgång

Hemsidan kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande för ditt företag. Om du har stagnerande inkomster till företaget kan en hemsida hjälpa dig att boosta din position. Idag spenderar dina kunder mer och mer tid på sina mobiler och datorer. Om du ska lyckas så behöver du bygga en stark närvaro online för ditt företag.

Enligt Shift 4 Shop så räcker det inte med att ha en snygg landningssida för dina annonseringskampanjer och att ha företagssidor på sociala medier. Ditt företag behöver även ha en hemsida som sticker ut i mängden, som visar upp ditt varumärke på ett lockande och autentiskt sätt och som är helt optimerad för att ta emot dina besökare och konvertera dem till att bli nya kunder.

I takt med att ditt företag växer så bör du även spegla detta på din hemsida. Med en välgjord skräddarsydd design får du ofta en större flexibilitet med möjligheter att lägga till sidor etc när ditt företag växer.

En väl designad skräddarsydd hemsida ökar dina konverteringar

Genom att du skräddarsyr din hemsidas design, layout och innehåll till din målgrupp kan du skapa en mer personligt och relevant upplevelse för dina besökare. Detta kan leda till högre engagemang, konverteringar och lojalitet till ditt varumärke.

En väl designad skräddarsydd hemsida bör snabbt informera en ny besökare om vilken typ av företag ni är, vad ni säljer och varför de bör köpa en tjänst eller produkt ifrån just er, och hur de gör för att kontakta er eller köpa något direkt på hemsidan. Besökaren ska sedan även minas er när de lämnar sidan efter att ha köpt ifrån er.

En mall kan aldrig erbjuda en likvärdig design som förstår er verksamhet, ert varumärke och er målgrupp så som en designer gör. Ni kan prata direkt med er designer och ta fram en optimal lösning tillsammans.

Du ger dina besökare en bättre användarupplevelse

För att du ska kunna höja din konverteringskvot på hemsidan är nyckeln att din sida erbjuder en bra användarupplevelse. Om du inte gör det lätt för dina besökare att kontakta dig och förstå vad du erbjuder för tjänster och bygga blixtsnabbt förtroende för ditt företag, så riskerar du att förlora dem som kunder innan de ens har sett eller hört vad du kan erbjuda dem.

Om du använder en hemsidemall så kan du inte skapa en design som är gjord för just din målgrupp. När du gör en skräddarsydd design så kan du bygga din hemsida på ett sätt som gör den optimal för just dina besökare.

Du kan välja ut vilka specifika delar din hemsida ska visa upp på ett helt annat sätt med en skräddarsydd hemsida. Det kan handla om att erbjuda en tydlig väg för dina besökare till produkter du säljer på hemsidan, videoinnehåll du vill att de ska se, illustrationer eller en mobilversion som är helt skalbar och optimerad för mobilernas mindre skärmar.

När någon har hittat din sida genom en Google sökning så kanske de inte blir en ny kund under det första besöket till din hemsida. Men enligt Shopify.com har man kunnat visa att en skräddarsydd hemsida leder till ett "top-of-mind" medvetande om ditt varumärke. Detta i sin tur skapar en mycket högre chans att de kommer tillbaks till din hemsida och blir en ny kund vid ett senare sök-tillfälle. Att kunna fånga upp nya besökare med denna typ av "high-intent" alltså mycket specifik och avsiktlig sökning är en mycket bra och långsiktigt strategi som en skräddarsydd hemsida har mycket lättare att hjälpa dig optimera designen för.

En skräddarsydd hemsida är alltid bättre för din SEO

De flesta system låter dig som användare lägga in osynliga metatexter och metabeskrivingar vilket är viktiga delar för sidans sökmotoroptimering, SEO. Den synliga text du skriver på hemsidan är en annan viktig del av sidans SEO och kan givetvis läggas in i en mall sida. Men det finns flera andra delar som Google tittar på när de avgör vilken hemsida som är bäst för sökarna och därför listas på första sidan på Google. En del av dessa är användarupplevelsen som sidans UX/UI bestämmer, och den mäts bland annat i hur många besökare som lämnar sidan snabbt utan att kontakta dig, och hur många av dina undersidor de besöker.

Google tittar även på sidans tekniska delar som hastigheten. Mallar använder oftast mycket kod som inte behöver vara där. En skräddarsydd hemsida kommer att ha mycket mindre kod och därför blir sidorna då oftast mycket snabbare, och din SEO ökar som ett resultat.

Du får exakt det du vill ha

Om du bygger din hemsida i ett verktyg som använder mallar så kommer du att behöva ändra om i mallen för att den ska passa dina behov bättre. Men även när du tar bort synliga delar av hemsidan så brukar det ofta bli kvar en hel del onödig kod som då ligger på hemsidans back-end.

Denna kod kan påvekra laddningstiden på din hemsida och göra så att besökare lämnar sidan innan de hinner kontakta dig eller köpa en produkt ifrån sidan.

Om du istället gör en skräddarsydd hemsida så får du exakt det du vill ha på sidan, så att du kan skapa en hemsida som passar dina kunder perfekt.

Bättre UX/UI design

UX/UI är användaren/besökarens upplevelse av att interagera med din hemsida och är en enormt viktig del av dina kunders kontakt med ditt företag.

Med en skräddarsydd design gjord av en UX/UI expert kommer din hemsida med högre sannolikhet därför även att leda till fler konverteringar då en sådan designer vet var tex knappar bör ligga för högsta synlighet, hur människors blickar söker information  på en ny hemsida, och hur mycket text dina besökare orkar ta till sig innan de börjar bli otåliga och letar efter en exit ifrån sidan.

Om en ny besökare kommer till din hemsida och söker efter en tjänst eller produkt de behöver och de inte hittar vad de letar efter, då kommer deras frustrationsnivå att stiga något. De kommer att "gå vilse" på din hemsida och söka runt på din hemsida utan framgång i en stund. Sedan kommer de snabbt att gå vidare till någon av dina konkurrenters hemsida. Man har endast några minuter på sig att tydligt presentera sin tjänst, produkt eller information till besökaren. Sedan förlorar man sin besökare. Om du som företagare tex spenderar pengar på Google annonsering som gör att kunder klickar in sig på din sida, bara för att snabbt lämna sidan, så blir det en extra stor kostnad för ditt företag att inte ha en helt optimerad hemsida.

För mer information om UX/UI design titta gärna på min intervju med Viktor Nordendahl som är NKLTs huvudsakliga designer.

Säkerhet och hastighet först

Om du bygger din hemsida på en större platform eller en som använder open-source kod, som tex Wordpress, då utsätter du dig för en högre säkerhetsrisk. Säkerhet är en av de största anledningarna till att företag väljer skräddarsydda hemsidor som sedan byggs på mindre, stängda plattformer med closed-source kod. Hastigheten på din hemsida blir då ofta också högre då många av de större plattformerna har många miljoner användare, vilket kan orsaka att din hemsida blir långsammare. Detta leder till att dina besökare snabbt lämnar din hemsida utan att bli din kund.

Det blir svårare för dina konkurrenter att kopiera dig

När du går ut på marknaden med ett nytt företag så finns alltid risken att dina konkurrenter försöker kopiera dig. De kanske gör en linknande logotyp som du har, samma typ av annonstexter, produktomslag mm. Om du nu använder en mall till din hemsida så är risken också stor att andra företagare använder samma eller liknande mall.

Har du å andra sidan en skräddarsydd design på din hemsida som är unik för ditt företag, då blir det genast mycket svårare för dina konkurrenter att komma undan med att plagiera ditt varumärkes visuella profil. Även om de försöker imitera din hemsida så blir det svårare att göra det med varje komponent som gör din hemsida unik. Med en mall som finns tillgänglig för allmänheten så har du heller inget lagligt skydd för din design.

Dina starkaste konkurrenter har skräddarsydda hemsidor

Gör lite undersökningar på marknaden så kommer du snart att upptäcka att de företag som det går bäst för har skräddarsydda hemsidor. De vet att det är värt att investera i designen på sin hemsida.

Om du endast använder en mall så hamnar du efter i den digitala konkurrensen.

Din hemsida reflekterar kvalitéen på ditt företag, dina tjänster och dina produkter. Därför är det viktigt att din hemsida ser proffessionell ut och spelglar ditt varumärke på bästa sätt. En man kan ofta inte göra detta lika bra som en skräddarsydd hemsida.

Den grafiska designen på din hemsida behöver vara förtroendeingivande och en skräddarsydd hemsida kommer att ha mycket högre chans att vinna över dina besökare till att bli nya kunder. Dessa delar gör att du kan konkurrera bättre.

Responsiv design

Dina kunder går in på nätet på diverse olika teknologi som olika mobiltelefoner, dataskärmar och iPads. Därför är det av högsta vikt att din hemsidas design är helt responsiv. Det betyder att designen ändras ibland signifikant för att kunna passa på alla olika skärmstorlekar folk surfar på.

Om en ny kund försöker gå in på din hemsida men har svårt att se informationen på sin skärm, då kommer de med största sannolikhet att söka vidare och vända sig till en av dina konkurrenter istället.

För att du ska kunna behålla din konkurrenskraft så är därför en skräddarsydd hemsida det bästa och säkraste alternativet för dig som företagare. Se till att du vänder dig till en webbyrå med stor erfarenhet av att skapa skräddarsydda hemsidor till företag.

Sammanfattning

Detta blogginlägg har handlat om fördelarna med att välja en skräddarsydd hemsida till ditt företag. Jag har gått igenom hur en skräddarsydd design bättre förmedlar ditt företags varumärke, den kan ge din sida en bättre plats i sökmotorer, den kan ge dina kunder en bättre användarupplevelse, öka dina konverteringar, ge ett proffsigare intryck, göra det lättare för dig att utöka sidan när din verksamhet växer, den kan hjälpa dig sticka ut i mängden och konkurrera bättre, du får exakt det du vill ha, sidan blir antagligen säkrare och får högre hastighet, och bättre UX/UI design, det blir svårare för dina konkurrenter att kopiera dig, du kan kontrollera bättre hur den responsiva designen ser ut så att din sida alltid ser perfekt ut oavsett vilken skärmstorlek din besökare använder.

Teamet på NKLT erbjuder skräddarsydda hemsidor för att hjälpa företagare lyckas i den digitala konkurrensen. Vi är innovativa och har mycket lång erfarenhet av att designa och bygga hemsidor som sticker ut i mängden och som gör det lätt för besökare att hitta rätt information snabbt och som förbättrar din sidas SEO. Allt detta gör att du har högre chans att de som besöker din sida blir dina nya kunder.

Boka en gratis konsultation med oss på NKLT för att diskutera hur vi kan hjälpa dig få en skräddarsydd hemsida som du kan vara riktigt stolt över.

-Lisa


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Fel på några av fälten
Nyhetsbrev


 • 2024-07-09 07:00
  Vad innebär User Interface och User Experience för en webbplats?
  info
 • 2024-06-25 07:00
  8 Fallgropar företagare bör undvika när de skaffar en ny hemsida
  info
 • 2024-06-18 07:00
  Så här gör du för att förbättra kundresan för ditt företag
  info
Logga in