Lisa Eriksson

Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024

För att ditt företag ska kunna konkurrera idag, behöver du inte bara ha en fantastisk hemsida som speglar ditt varumärke, du behöver även få in trafik till sidan. Detta kan du antingen göra genom att betala för annonseringskampanjer som leder trafik till sidan, eller genom sökmotoroptimering (SEO) som ger dig vad som kallas organisk trafik till sidan.
Det är även vanligt att företag jobbar med sökmotoroptimering som riktar in sig på flera olika geografiska platser samtidigt. Om du har verksamhet i flera olika städer eller regioner, eller kan utöka dina tjänster till att omfatta ett större geografiskt område, då är det mycket fördelaktigt för dig att böra jobba med SEO för flera platser.

Vad är SEO?

Sökmotoroptimering är allt du gör för att din hemsida ska hamna högre upp i listorna som visas när potentiella kunder gör olika sökningar online. Framför allt på Google eftersom det är den i särklass största sökmotorn, men det finns även mindre sökmotorer som Bing och Yahoo.
Du kan använda en mängd olika metoder för att förbättra din hemsidas SEO. Vanliga sätt är att optimera din hemsidas innehåll och struktur. Du kan även öka antalet länkar som leder till din hemsida ifrån andra sidor, hemsidans tekniska hastighet, och hur bra mobilversionen fungerar. Om din strategi för SEO lyckas bra så kommer det att betyda ökad trafik till din hemsida och förhoppningsvis ökade konverteringar, dvs fler nya kunder för dig. Man brukar även dela upp SEO i On-Page och Off-Page SEO. Läs mer om detta nedan.

Vad är SEO för flera geografiska platser?

Inom SEO finns det flera undergrupper. En av dessa är att jobba med SEO för flera olika geografiska platser. På engelska kallas detta "Local SEO", eller "multiple location SEO" och förkortas till MLS och kallas även ibland för "Geofencing". På svenska säger man oftast "platsbaserad marknadsföring" eller SEO för flera geografiska platser. Detta är processen att optimera din verksamhets organiska närvaro för flera geografiska platser. Målet med detta är att ditt företag ska synas i lokala sökningar. Du vill både synas högre upp i kartdelen av Googles sökningar och även i Googles vanliga lista med organiska sökningar. Du ökar dina chanser att synas i kartan genom att optimera ditt Google My Business konto. Vill du förstå mer om hur detta fungerar så kan du läsa om det på Ahrefs.com som också erbjuder verktyg för att utvärdera och analysera dina sidors prestanda.

Om du skapar separata kampanjsidor och optimerar texterna på dessa sidor så blir också det lättare för dig att komma upp och konkurrera i Googles vanliga listor för organiska resultat. Oavsett om du driver ett litet kafé, en vårdcentral  eller ett stort företag med flera geografiska platser, kan SEO för olika platser påverka din online-synlighet och ranking i Google avsevärt.

On-Page SEO för geografiska platser

On-Page SEO är allt du gör på din hemsida som kan förbättra din sökmotoroptimering. Några exempel på optimering som är bra för just platsbaserad On-Page optimisering enligt diamong-group.co är:

• Använd rätt nyckelord: Forskning och användning av relevanta sökord med lokal avsikt. Till exempel kan ett bageri i Malmö sikta på sökord som "bästa bageriet i Malmö" eller "Malmö glutenfritt bröd."
• Förbättra dina meta beskrivingar, så kallade Meta Tags: Inkludera platsspecifik information i dina meta-titlar och beskrivningar för att förbättra din webbplats relevans för lokala sökningar.
• Innehållsskapande: Skriv texter med hög kvalitet, bra information och engagerande innehåll som tilltalar lokala intressen och behov. Detta kan inkludera blogginlägg, landningssidor och informativa guider.
• NAP information som stämmer: Se till att din Name, Address, and Phone (NAP)-information är konsekvent och exakt samma på din webbplats, dina sociala medieprofiler och onlinekataloger samt ditt Google My Business konto. Kolla även att öppettiderna stämmer överallt.
• Optimera din mobilversion: Se till att din webbplats är mobilanpassad och helt responsiv på alla olika skärmstorlekar, eftersom Google prioriterar mobilvänliga webbplatser i sökresultaten.

Off-Page SEO för geografiska platser

Off-Page SEO inkluderar allt du gör utanför din hemsida som förbättrar din sökmotoroptimering. En del viktiga element för platsbaserad SEO inkluderar:

• Geografisk länkbyggnad: Skaffa högkvalitativa bakåtlänkar från lokala webbplatser, kataloger och auktoritetssidor. Dessa lokala länkar hjälper till att etablera din webbplats trovärdighet i sökmotorernas ögon.
• Online recensioner: Uppmuntra nöjda kunder att lämna positiva recensioner på plattformar som Google, Yelp och Facebook. Positiva recensioner kan förbättra dina lokala rankningar och bygga förtroende med potentiella kunder.
• Sociala signaler: Se till att du har en aktiv närvaro på sociala medieplattformar. Att engagera sig med din publik och dela lokalt innehåll kan förbättra din lokala SEO.
• Var lokal synlig och engagerad: Försök att hitta och jobba med lokala bloggare, influencers och organisationer. Samarbeta om innehåll och för att skaffa fler bakåtlänkar från lokala källor.
• Google My Business (GMB): Detta är en central del av platsbaserad SEO. GMB är ett gratis verktyg som tillhandahålls av Google och möjliggör för företag att hantera sin online-närvaro, särskilt på Google Sök och Google Maps. Läs mer om hur du kan optimera ditt GMB konto i mitt tidigare blogginlägg "Skapa och optimera ditt Google My Business konto - 6 enkla steg."

Varför är SEO för geografiska platser viktigt för dig som företagare?

Att använda sig av platsbaserad marknadsföring/Lokal SEO har stor möjlighet att förbättra både din trafik och dina konverteringar då alla som söker lokala företag har visat sig vara högst benägna att köpa en produkt eller tjänst, eller besöka en affär. En lokal sökning är helt enkelt en mycket stark köpsignal som oftare leder till konverteringar.

Nedan är lite statistik ifrån diamond-group.co som visar hur viktigt det är att jobba med geografiska sökord:

-Enligt Google så är 46% av alla sökningar lokala, dvs folk söker efter en lokal produkt eller tjänst.
-72% av konsumenter som har sökt något lokalt besökte sedan en affär inom det närområdet.
-88% av dessa sökningar sker på mobiltelefoner, så se till att mobilversionen av din hemsida är optimerad.
-92% av alla som söker efter ett företag väljer ett som listas på första sidan av en lokal sökning.
Detta visar att det är högst gynnsamt för dig som företagare att satsa lite resurser på SEO för flera platser.

Vilka fördelar har lokal SEO för ditt företag?

Anledningarna till att du gynnas genom att jobba med SEO för geografiska platser är många. Allt bidrar till en högre synlighet online och ultimat fler konverteringar. Nedan är några av de föredelar du kan få genom Lokal SEO.

Förbättrad synlighet online

En av de främsta fördelarna med platsbaserad SEO är ökad synlighet i lokala sökresultat. När användare söker efter produkter eller tjänster nära deras plats är det mer troligt att ditt företag dyker upp högst upp i resultaten, särskilt i Local Pack. Denna förbättrade synlighet säkerställer att potentiella kunder upptäcker ditt företag först, vilket leder till mer webbtrafik och fysisk trafik för butiker.

Målinriktad trafik till din sida

Platsbaserad SEO gör det möjligt att locka högt riktad trafik. När din webbplats rankas bra för lokala sökord är det mer sannolikt att du når användare som aktivt letar efter de produkter eller tjänster du erbjuder i ditt specifika område. Detta ökar inte bara konverteringsmöjligheterna utan förbättrar också kvaliteten på din trafik.

Ökad trovärdighet för ditt företag

Att dyka upp i lokala sökresultat, särskilt i Local Pack, kan betydligt öka ditt företags trovärdighet. Många användare associerar högt rankade företag med pålitlighet och pålitlighet, vilket gör dem mer benägna att engagera sig med ditt företag. Denna ökade trovärdighet kan också resultera i högre klickfrekvenser och konverteringar.

Förbättrad användarupplevelse UX/UI

En väsentlig aspekt av platsbaserad SEO är att optimera din webbplats och GMB-listning för mobilanvändare. På så sätt ger du en bättre användarupplevelse för besökare som kommer åt din webbplats på sina mobila enheter. Förbättrad mobilanvändbarhet gläder inte bara användare utan överensstämmer också med Googles preferens för mobilvänliga webbplatser och kan potentiellt leda till högre sökresultatsranking.

Kostnadseffektiv marknadsföring

Jämfört med traditionella reklammetoder är platsbaserad SEO ett kostnadseffektivt sätt att nå en lokal publik. Betald reklam kan vara dyrt och kanske inte leverera samma långsiktiga fördelar som organiska sökresultatsrankingar. Genom att investera i platsbaserad SEO kan du säkra långvarig synlighet utan pågående annonskostnad.

Hur fungerar lokal SEO?

SEO för lokala platser är givetvis endast aktuellt för dig som faktiskt erbjuder tjänster eller har kontor/affärer på flera olika platser. Förutom att optimera ditt Google My Business konto så finns det två sätt du kan optimera din SEO för flera platser. Antingen så skapar du undersidor direkt på din hemsida, eller så köper du andra domännamn och bygger helt separata undersidor med fokus på platsen i fråga. Om du väljer att jobba med båda dessa alternativ så finns det några saker du behöver tänka på som jag kommer att gå igenom nedan.

Börja med grundläggande nyckelordsforskning

Nyckelordsforskning är ett grundläggande steg i lokal SEO. Börja med att identifiera lokala sökord som är relevanta för ditt företag. Använd nyckelordsforskningsverktyg som Google Keyword Planner, Ahrefs eller Moz för att upptäcka sökord med lokal relevans. Till exempel kan du sikta på sökord som "tandläkare i [din stad]," "rörmokare nära mig" eller "bästa italienska restaurangen i [din stadsdel]."

Optimera direkt på din huvudsakliga hemsida

Om du vill optimera ditt företags hemsida för SEO på flera platser så är strukturen på din hemsida det förta du behöver titta på.  Om du har flera fysiska platser är det en bra idé att skapa platsspecifika landningssidor, men bara om det finns en fysisk plats där och du bedriver din verksamhet i området.

Till exempel, om du äger ett företag i Sverige som erbjuder tjänsten att vakta hundar i tex Stockholm och Göteborg. Då kan du tex använda Keywords Explorer för att identifiera nyckelplatser för ordet "hundvakt."
Det är aldrig bra att försöka få in all information om din verksamhet på en och samma huvudsida då detta kommer att göra din hemsidas information för generell. Undersidor gör att du kan få med fler och mer relevanta nyckelord på varje undersida. Det blir även tydligare för dina besökare när de kommer till hemsidan.

Vi på NKLT brukar rekommendera att du skapa landningssidor med URL:er som är strukturerade så här:

dinwebsida.se/hundvakt-stockholm
dinwebsida.se/hundvakt-göteborg

Efter att ha skapat dessa sidor kan du fylla dem med viktig information om den specifika platsen, inklusive namn, adress och telefonnummer (NAP). Se bara till att du har rätt NAP i både dina sociala medier, på din hemsida och på dina Google My Business konton. Det är också viktigt att lägga till ytterligare information och detaljer om verksamheten för att bygga förtroende hos kunder. Se till att varje undersida har minst 300 ord så kommer Google spindeln att kunna förstå vad sidan handlar om och indexera din sida.

En fördel med att du optimerar din huvudsakliga sida är att du får en ökad auktoritet på din företagssida. De undersidor du spenderar tid på att optimera kommer att gynna hela hemsidans totala domänauktoritet och hjälpa dig bygga ditt varumärke. Alla länkar och annonseringskampanjer som du leder till din huvudsakliga hemsida kommer då även att gynna dina lokala undersidor. Det blir även enkelt för dig att hantera allt innehåll och göra kontinuerliga uppdateringar till din hemsida och alla undersidor.

Skriv texter som är starkt baserade på den lokala geografiska platsen och använd även bilder som är platsspecifika. Tänk på att alltid skriva originaltexter till alla olika sidor så att du inte får problem med dubbelt innehåll som är exakt samma. Dupliceringar skadar nämligen din SEO auktoritet.

 • Optimera dina meta tiltar och beskrivningar
 • Skapa innehåll som är specifikt för den geografiska platsen.
 • Strukturera information som adress, telefon och öppettider.
 • Förbättra mobilversionen av din hemsida.
 • Undvik duplicerad informationen.

Optimera på separata domäner

Det andra alternativet du kan välja är att skapa separata domäner och helt egna hemsidor på alla dessa. Då kommer även domännamnet att hjälpa dig få bättre SEO för platsen i fråga. Varje plats domän kan betona den lokala identiteten. Du får även lite mer flexibilitet i hur mycket du kan skriva om platsen och hur. Dessa separata domäner kommer du även att lägga till länkar på så leder till din huvudsakliga hemsida. Dessa länkar blir då extra bakåtlänkar till din huvudsakliga hemsidas domän.

Det kommer dock att kräva mer arbeta och administrativ tid för att hantera många olika domäner. Men har du resurserna för att hantera alla sidor så får du mer synlighet om du har flera olika domäner med separata hemsidor. Om du lyckas få två domäner som hamnar på första sidan på Google så får du dubbla fastigheter på sökgatan.

Läs mer om hur du designar kampanjsidor till separata domännamn i mitt tidigare blogginlägg "Vad är en kampanjsida och landningssida och hur kan de hjälpa ditt företag?"

Vilket alternativ är bäst för dig?

Det finns olika teorier om vilket alternativ som är bäst, men det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen. Ta med nedan aspekter i beslutsprocessen:

 • Antal platser: För företag med ett fåtal platser är undersidor ofta enklare och ger hemsidan en samlad auktoritet. För ett större antal platser kan separata URL:er erbjuda mer flexibilitet
 • Företagets storlek   eksmå företag kan ha lättare att hantera undersidor på sin egen hemsida, medans större företag med många olika platser kan dra mer fördel av att ha olika domäner trots ökad tid för administration
 • Bygga varumärket: För att du ska behålla en konsekvent identitet för ditt företag kan det vara bäst att jobba med undersidor på din huvudsakliga hemsida. Du bör givetvis ändå behålla ditt företags visuell identitet på dina separata domäner, men du kommer inte att kunna tillgodogöra dig bredden av ditt varumärke på samma tydliga sätt utan starka undersidor på ditt huvuddomän.
 • SEO-strategi: tänk igenom din övergripande SEO strategi. Om lokala geografiska sökningar ska vara i fokus så kan separata domäner vara bra då du kan skräddarsy din optimering lättare på en helt egen hemsida. Men om domänauktoritet för din egen hemsida är prioriterad så kan undersidor vara ett bättre val.

Det finns ingen universell lösning här, ditt val beror på vilka specifika behov och mål du har satt för ditt företag. Men oavsett vad du väljer, se till att innehållet på de lokala sidorna är unikt, relevant och optimerat för just den geografiska platsen. Uppdatera dina sidor regelbundet när du ser förändringar i trafiken till hemsidan, marknaden eller i din verksamhet.

Du kan även välja att använda båda metoderna samtidigt. Då är det dock extra viktigt att du inte använder samma texter på sidorna och det kommer att innebära mer administration för dig.

Undvika att skada din SEO

Om du väljer att använda både undersidor på din hemsida för olika platser och även skaffar separata domännamn och bygger sidor där för dina olika platser så är det viktigt att du väljer bransch rekommendationerna nedan:

 • Undvik Duplicerat innehåll: Om du har identiskt eller nästan identiskt innehåll på både undersidor och separata domännamn, kan det uppfattas som duplicerat innehåll av sökmotorerna. Detta skulle påverka din sökmotorrankning negativt. Se därför till att innehållet är unikt och relevant för varje plats.
 • Ha konsekvent NAP-information: NAP står för name, address, phone nr på engelska. Om du använder separata domännamn för varje plats, se till att Namn, Adress och Telefonnummer (NAP-information) är konsekvent över hela webben. Inkonsekvens kan förvirra sökmotorer och potentiella kunder och därför försämra din SEO.
 • Backlinks med hög kvalitet: Om du använder flera domännamn så måste du se till att varje domän får relevanta och högkvalitativa länkar till sin sida. Om varje undersida inte har bra länkar till sig så kommer de separata sidorna inte att få en hög länkauktoritet. Det leder både till att länkarna som kommer ifrån dessa sidor inte kommer att anses relevanta nog, och därför inte ökar din hemsidas SEO, och även till att dina andra hemsidor inte får lika bra placering i sökningar.
 • Google My Business (GMB): Varje separat hemsida måste ha en separat Google My Business-sida och den bör länkas till den relevanta sidan (oavsett om det är en undersida eller en separat domän).
 • Konsekvent marknadsföring: Om du marknadsför ditt företag offline eller online, se till att det är tydligt vilken webbplats eller plats du marknadsför för att undvika förvirring bland kunder och sökmotorer.
 • Teknisk Implementering: Använd korrekt teknisk implementering för att undvika tekniska problem, som till exempel dubbla domäner eller dubbla taggar.

Mät, spåra och utvärdera din statistik

Effektiv SEO för geografiska plater är inte något du gör en gång, det är något som kräver underhållning och justering utifrån hur bra det går. Det krävs att du kontinuerligt tittar på dina sidors statistik och arbetar med att mäta specifika mål som du sedan utvärderar och gör ändringar utifrån. Du kan och bör använda olika verktyg för att följa din statistik och bedöma din framgång inklusive:

 • Google Analytics: Övervaka webbplatsens trafik, användarbeteende och konverteringshastigheter för att se hur platsbaserad SEO påverkar din online-prestanda.
 • Ubersuggest: Vi på NKLT rekommenderar alltid våra kunder att använda detta gratis verktyg för att förbättra sin SEO. Här får du tips på vad du behöver förbättra och kan se statistik både på din egen hemsida och dina konkurrenters sidor.
 • Google Search Console: Analysera din webbplats närvaro i Googles sökresultat och hantera eventuella problem som kan påverka dina rankningar.
 • Google My Business Insights: För att mäta hur väl ditt konto presterar kan du använda Google Insights eller Google Business Profile för att se data om tex samtal, meddelanden, bokningar, riktningar och webbklick.
 • Lokala SEO-verktyg: Dra nytta av verktyg som Moz Local, BrightLocal eller SEMrush för att spåra sökordsrankningar, övervaka lokala citat och bedöma din totala lokala SEO-prestanda.

Genom att kontinuerligt övervaka hur arbetet går och sedan justera din strategi kan du säkerställa att ditt jobb med att synas lokalt kan maximera avkastningen på din investering.

Sammanfattning

Idag söker majoriteten av konsumenter efter tjänster och produkter genom online-sökningar med lokala geografiska platser. Därför kan ett val att ha en digital närvaro för flera olika geografiska platser är avgörande om ditt företag bedriver verksamhet på olika platser. Optimering av din online-närvaro för lokala sökningar kan därmed påverka din synlighet, trovärdighet och intäkter.

Att optimera för flera platser tar tid, men det är en investering som ger många långsiktiga fördelar. När du fortsätter att uppdatera och optimera din GMB profil och dina landningssidor kommer du att kunna se både ökad SEO och fler nya kunder till din verksamhet. Det är ett omtyckt och väl fungerande SEO hack att använda geografiska platser för att konkurrera i Google sökningar.

Om du vill ha hjälp med att skapa separata kampanjsidor, hitta rätt domäner, skriva nya texter till din hemsida eller dina kampanjsidor eller ta fram en strategi för din lokala SEO, kontakta oss för en gratis rådgivning.

-Lisa


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


 • 2024-02-28 07:00
  Tips på SEO för snickare
  info
 • 2024-02-22 07:00
  Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
  info
 • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
  Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
  info
Login