Lisa Eriksson

7 fördelar med att ha din egen e-handel

En e-handel eller elektronisk handel kallas även för webbshop och är en form av digital affär där köp och försäljning av produkter och tjänster sker över internet. En e-handel innebär att företag och organisationer kan sälja sina produkter och tjänster online, antingen via en egen webbplats eller genom att använda en plattform som till exempel Amazon eller eBay. Du kan välja att ha en e-handel som är uteslutande digital, eller en e-handel som kompletterar din vanliga butik. Du kanske tex vill sälja vissa varor endast online, eller kunna sälja även när butiken är stängd.

E-handelslösningar har blivit allt mer populärt de senaste åren och många företag har valt att dra nytta av dess fördelar, såsom att nå en bredare publik, öka sin försäljning och minska sina kostnader.

I detta blogginlägg kommer jag att ta upp några av de största fördelarna med att ha din egen e-handel. Sedan kommer jag även att visa ett exempel på en e-handel som vi på NKLT nyligen har skapat till en kund.

Så, vad är de sju största fördelarna med att ha din egen e-handel?

1. Lättare för dina kunder

Det är alltid viktigt att du erbjuder dina kunder det de vill ha och det som gör deras liv lättare och bättre. Med hjälp av en e-handel kan dina kunder handla ifrån sitt eget hem när som helst på dygnet. Detta är särskilt bekvämt för personer som inte har tid att gå till en fysisk butik, eller som kanske har svårt med sin mobilitet. Allt du kan göra för att underlätta för dina kunder har chansen att göra dina kunder till trogna, lojala kunder som både köper hos dig och som rekommenderar dig till sina vänner och bekanta.

I bilden sitter en kvinna i sängen med pyjamas och en kopp kaffe och handlar på nätet med sin iPad. Ett exempel på att det är lättare för dina kunder om de kan köpa dina produkter hemifrån.

2. Ökar din räckvidd

En e-handel ger dig möjlighet att nå en bredare publik, eftersom alla människor som har en internetanslutning kan hitta och använda din butik. Detta är särskilt användbart för företag som vill expandera utanför sin lokala marknad. Du kan alltså växa mycket snabbt utan att behöva öppna nya affärer i en massa städer eller länder.

Genom att använda Google annonsering kan du driva trafik till din e-handel och välja vilka områden du vill att folk ska se dina annonser. Detta ger dig möjlighet att rikta in dig på specifika målgrupper och öka chansen att nå dem.

Idag är det fullt möjligt att ha en internationell e-handel utan större kostnader. Genom att använda olika plattformar och tjänster kan du enkelt överföra pengar och skicka produkter över hela världen, vilket ger dig möjlighet att nå en mycket bredare publik än vad som är möjligt med en fysisk butik.

3. Lägre fasta kostnader

Traditionella butiker kräver en fysisk plats, vilket medför hyra och utgifter för el, vatten, städning av lokalen samt personalkostnader. Dessa fasta kostnader kan vara ganska höga, särskilt om du har en stor butik eller om du befinner dig i en dyr stad. En e-handel tillåter dig att driva ditt företag online, vilket eliminerar behovet av en fysisk plats och de associerade kostnaderna.

Detta kan bidra till att hålla nere dina fasta kostnader och ge dig möjlighet att öka din vinstmarginal. Det kan också vara lättare att hitta en lämplig plats att driva din e-handel ifrån eftersom du inte behöver tänka på faktorer som att konkurrera om de mest attraktiva platserna där flest människor kan de dig, samt att du kan minimera storleken på lokalen.

Detta betyder dock inte att du inte behöver ha någon form av lokal alls. Du kan till exempel behöva ha en lagerlokal för att förvara, paketera och skicka dina produkter, eller ha ett kontor där du kan hantera administration och marknadsföring.

Du kommer inte att behöva anställa personal som ska stå i affären och vänta på att kunder ska komma dit och bestämma sig för att köpa dina produkter. Istället kan du anställa personal som paketerar och skickar produkter du redan har sålt. Detta ökar din kostnadseffektivitet och bidrar till besparingar.

Genom att driva din e-handel online kan du alltså minimera dina fasta kostnader och öka din lönsamhet.

4. Lätt att sätta upp och underhålla

Att sätta upp en e-handel är relativt enkelt och kan göras med minimala upfront-kostnader. Det finns många plattformar tillgängliga som gör det lätt att sätta upp en butik och hantera den, även om du har lite eller ingen teknisk expertis. Dessa plattformar erbjuder ofta en mängd verktyg och funktioner som hjälper dig att skapa din butik, lägga till produkter, hantera ordrar och följa upp försäljningen.

Det finns många som erbjuder hjälp med att sätta upp och underhålla en e-handel, såsom webbyråer och e-handelsspecialister. Dessa kan hjälpa dig med att sätta upp din butik, lägga till produkter, marknadsföra din e-handel och hantera dina kunder. Detta kan vara särskilt användbart om du inte har så mycket tid eller teknisk expertis. Då kan du anlita någon som kan hjälpa dig att få igång din e-handel snabbare och enklare.

Att underhålla en e-handel är också ofta enkelt, eftersom många plattformar erbjuder automatiserade verktyg och funktioner som hjälper dig att hantera dina produkter, orders och kunder. Du kan även använda tjänster som automatiserar marknadsföring och sociala medier, vilket kan hjälpa dig att hålla kontakten med dina kunder och därigenom öka försäljningen.

5. Lätt att spåra och analysera data

E-handlar ger dig möjlighet att spåra och analysera data som kundbeteende, försäljningstrender och marknadsföringsinsatser. Denna information kan vara extremt värdefull för att fatta informerade affärsbeslut och förbättra den totala prestandan för din butik.

Många plattformar för e-handel erbjuder verktyg med funktioner för att kunna spåra och analysera data om din e-handel, såsom kundbeteende, försäljningstrender och resultatet av dina marknadsföringsinsatser. Dessa verktyg kan hjälpa dig att få en djupare förståelse för hur dina kunder handlar, vad de är intresserade av och hur du kan öka din försäljning.

Till exempel kan du spåra vilka produkter som är mest populära och vilka som säljer sämst, vilket kan ge dig en inblick i vad dina kunder vill ha. Du kan också spåra vilka marknadsföringskanaler som ger mest avkastning, så att du kan fokusera dina resurser där de är mest effektiva.

Genom att analysera denna data kan du sedan ta mer informerade affärsbeslut och förbättra din e-handel på olika sätt. Du kan till exempel ändra priser, lägga till nya produkter och tjänster, eller fokusera mer på viss marknadsföring för att öka försäljningen. Du kan också använda datan för att förbättra din kundservice och skapa en bättre upplevelse för dina kunder.

Allt detta kan bidra till att öka lönsamheten för din e-handel och göra den mer framgångsrik. Därför är det viktigt att spåra och analysera data regelbundet, så att du kan fatta informerade affärsbeslut och förbättra din e-handel över tid.

6. Mer kontroll över din verksamhet

Att äga din egen e-handel ger dig mer kontroll över din verksamhet och möjlighet att skapa en kundbas med lojala kunder. Om du säljer dina produkter genom en annan plattform, till exempel en marknadsplats eller ett socialt nätverk, så har du inte samma kontroll över din verksamhet. Du kan till exempel inte styra vilka produkter som säljs, hur de presenteras eller vilka priser som gäller.

Enligt bloggen DG1 Group är det viktigt att du själv äger din e-handel då detta minskar risken att ditt e-handels konto blir nertaget utan anledning om företaget du säljer genom bestämmer sig för att de vill konkurrera med dig. Du kan även riskera att av misstag bryta mot deras regler och bli av med ditt konto och dina följare/din kundbas i ett nafs.

Du får inte heller tillgång till kontaktuppgifter till dem som köper dina produkter om du inte har din egen plattform att sälja ifrån. Då blir det mycket svårt för dig att skapa en kundbas med lojala kunder genom att återkoppla till dem och erbjuda dem tekniskt stöd.

Detta kan göra det svårt för dig att skapa en stark och långsiktig kundbas, eftersom du inte har möjlighet att bygga en personlig relation med dina kunder.

Genom att äga din egen e-handel har du alltså full kontroll över din verksamhet och kan styra alla aspekter av den. Du kan också skapa din egen marknadsföring och bygga en relation med dina kunder. Allt detta kan bidra till att skapa en stark och långsiktig kundbas med lojala kunder.

7. En e-handel kan testa din affärsidé billigt

Du kan testa din nya affärsidé billigt genom att sätta upp en e-handel. Många företagare får ofta nya idéer om hur de kan förbättra och utöka sitt existerande företag. Det kan även röra sig om helt nya affärsidéer. Då är det viktigt att kunna testa idéerna direkt på en marknad innan du gör stora investeringar som kanske inte håller i realiteten.

Här är några saker du kan göra:
 • Använd en plattform med låga startkostnader: Det finns många e-handelsplattformar som erbjuder låga startkostnader eller gratis planer. Detta kan hjälpa dig att komma igång utan att behöva investera för mycket pengar i början.

 • Börja med en begränsad produktkatalog: I stället för att försöka sälja en stor mängd produkter från början, kan du börja med att sälja ett fåtal produkter. Detta kan hjälpa dig att hålla kostnaderna nere och fokusera på att marknadsföra en specifik grupp produkter.

 • Använd lågprisstrategier: Försök att hitta kostnadseffektiva sätt att sälja dina produkter. Detta kan innebära att du använder billig frakt, samarbetar med affiliates eller erbjuder rabatter.

 • Utnyttja gratis marknadsföringsmöjligheter: Det finns många sätt du kan använda gratis marknadsföring för att nå ut till din målmarknad. Detta kan innebära att du använder sociala medier, skriver gästinlägg på andra webbplatser eller samarbetar med influencers.

Genom att använda några av dessa strategier kan du testa din affärsidé billigt och se om det finns en marknad för dina produkter innan du investerar mer pengar i din e-handel.

Många nyföretagare lägger ut ett flertal e-handlar samtidigt och ser sedan vilken av dem som blir lönsam snabbast. Därefter investerar de i det vinnande alternativet.

Kundcase "Best of Spain" e-handel

En av våra kunder heter "Best of Spain". De säljer delikatesser ifrån Spanien och har en fysisk affär i Uppsala. Nyligen bestämde de sig för att även öppna en e-handel. Bilden nedan visar deras huvudsakliga hemsida där de presenterar olika grupper av produkter och förmedlar företagets varumärke och vision.

Bilden ovan: Ett exempel på en av NKLTs kunder som äger sin egen e-handel som säljer Spanska delikatesser.

När du som kund klickar på en produkt så visas en annan vy upp, se bilden nedan. Det är viktigt att även denna vy är skräddarsydd till just din verksamhet så att du kan förmedla det som är unikt med ditt företag samt delge den nödvändiga informationen om varan och leveransen.

På e-handeln som "Best of Spain" har skaffat kan du som kund välja att komma till den fysiska butiken för att köpa någon av deras produkter, beställa via nätet med leverans via vanlig post, eller få varor levererade av företaget direkt, vilket är viktigt för vissa kylvaror som inte kan skickas med posten. Flexibilitet och valmöjlighet är något som de flesta kunder uppskattar.

Även valmöjligheterna är en del av ditt varumärke. Det som förmedlas visuellt via hemsidan/e-handeln kommer även att locka nya kunder till affären. Om du vill läsa mer om hur du använder grafisk design för att förmedla ditt varumärke, läs då gärna mitt tidigare blogginlägg "Grafisk profil till företaget".

Bilden ovan visar hur det ser ut för kunden när de har klickat in sig på en produkt de vill köpa.

Sammanfattning

Sammantaget finns det många olika fördelar med att ha din egen e-handel. Det ger dig möjlighet att nå en bredare publik, få mer lojala kunder genom att du underlättar tillgängligheten av dina produkter för dem. Du kan även driva din verksamhet med lägre fasta kostnader, du får mycket lättare översikt över din online statistik, får du mer kontroll och minskar risken att förlora ditt konto och sist men inte minst så kan du använda din e-handel för att testa nya affärsidéer till lägre kostnad.

Att ha en e-handel är relativt enkelt och riskfritt både att sätta upp och att underhålla. Det ger dig sedan möjlighet att spåra och analysera data för att fatta informerade affärsbeslut.

Vill du ha hjälp med att starta en e-handel så kan du kontakta oss på NKLT för en gratis konsultation.


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


 • 2024-06-18 07:00
  Så här gör du för att förbättra kundresan för ditt företag
  info
 • 2024-06-11 07:00 Grafisk design, Logotyp
  14 Skäl till att uppdatera din logotyp
  info
 • 2024-06-04 07:00 Webbdesign, Digital marknadsföring
  Vad är din hemsida värd? - Varför ditt företag behöver ha en proffsig hemsida
  info
Login