Viktor Nordendahl

Fem tips för att hitta rätt bild till din hemsida

Utbudet av bildarkiv med billiga eller ibland tom gratis ”stockphotos” är idag mycket stort, men kvalitén på bilderna är ändå ofta väldigt dålig.

Vad är det som gör bilder ibland uppfattas som dåliga? Visst kan det vara så att en bild helt enkelt är suddig, snedvriden, har grumliga färger etc, men den främsta anledningen till att bilder du hittar på bildbibliotek är att bilderna är själlösa och inte upplevs som genuina av betraktaren. Bilderna visar ofta upp fina kostymer, vita leenden men tomma blickar. Bilderna saknar den där mänskliga känslan vilket är väldigt viktigt för att skapa något som man kan relatera till för sin hemsida och det som gör att dina kunder känner förtroende för dig, kan identifiera sig med dig, och ultimat blir intresserad av att göra affärer med just dig och ditt företag. Nedan kommer därför mitt viktigaste tips när det gäller att leta bilder online.

Tips nr ett: Välj bilder ifrån ett bildbibliotek av högsta kvalitet. Shutterstock är ett av få exempel på kvalitét över kvantitet.

Tips nr två: Studera innehåll, upplägg och kompositionen av bilden. Ifall en bild har för många detaljer så kan besökaren bli förvirrad då ögat inte får någon vilopunkt eller fokuspunkt och man vet inte vart man ska titta? Det är viktigt att verkligen se vad som är i bilden istället för att se bilden som en helhet. Ifall en bild har för många detaljer så kan detta störa sidan som en helhet. Det är ofta bra att välja naturliga och lugna bilder så att de inte stör resten av innehållet av hemsidan.

Tips nr tre: Det man ska söka efter när man letar bilder till sin hemsida är att hitta det vackra i detaljerna och bilden i en helhet för att skapa rätt stämning. Färgerna i bilden är också väldigt viktiga. Tänk efter på upplägget av hemsidan och formspråket. Ifall du använder en ljus bild bakom till exempel vit text så kommer det att minska läsbarheten av texten. Samt om man använder text i färg så måste man hitta bilder som kan balansera det, grundkunskap av färgteori är bra i det här sammanhanget. Ett tips ifall bild och text inte går ihop är att lägga en täckande solid färg ovanpå bilden med en lätt genomskinlighet. Ögat är väldigt känsligt för färg och ljus och betraktaren märker ofta ifall något är fel, så spendera gärna lite extra tid när du väljer bilder, färger och filter.

Tips nr fyra: Undvik att ladda ner och använda bilder du har hittat på Google. Bilder på Google är nästan alltid copyrighted av en fotograf, privatperson eller företag.
Att Googla bilder kan också ge fel resultat i form av dåligt upplösta bilder eller bilder med för låg kvalitét. Det gäller att välja bilder med hög upplösning och kvalitét som fungerar bra på alla skärmstorlekar. Med hög upplösning menar vi minst 1500 pixels x 1500 pixels, helst ännu större.

Tips nr fem: Det bästa är alltid att jobba tillsammans med en professionell fotograf som kan komma till ditt företag och ta foton på personal, produkter och arbetsmiljö. Då får du högsta kvalitet vad gäller komposition, färger, innehåll, personlig genuinitet, och varumärkesbyggande foton för din verksamhet. Detta är en investering du inte kommer att ångra.

I kort ska man bland annat tänka på följande när man väljer bilder till sin hemsida:
• Undvik Stockphotos (alltså bildarkiv/bibliotek)
• Använd bilder som besökaren kan relatera till eller som väcker en känsla
• Tänk på komposition
• Se detaljerna i bilden
• Tänk på formspråket av hemsidan
• Använd högupplösta bilder
• Tänk på responsiviteten av hemsidan
• Att anlita en fotograf ger alltid bäst resultat

Hoppas detta hjälper er när ni ska välja foton till ert digitala projekt!

Om ni ändå behöver välja några bilder ifrån stockfoton, dvs bildarkiv så kommer nästa veckas blogginlägg att handla om just detta. Läs mer på följande länk: Gratis bilder för din hemsida och sociala medier kanaler

Viktor


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Fel på några av fälten
Nyhetsbrev


 • 2024-02-28 07:00
  Tips på SEO för snickare
  info
 • 2024-02-22 07:00
  Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
  info
 • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
  Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
  info
Logga in