Lisa Eriksson

Hur skapar man en enkel hemsida?

Att skapa en hemsida kan kännas som extremt mycket jobb. Men oroa dig inte! Det finns många sätt att skapa en enkel men ändå stilig hemsida utan att ens behöva koda en enda sida.

Många gånger behöver man inte en superavancerad hemsida till sitt företag. Om det inte skapar värde för din verksamhet kommer inte avancerade funktioner eller en online shop bidra till en bättre användarupplevelse för kunden.

Då är det smartare att begränsa antalet sidor och använda sig av en design som är enkel och minimal. Då blir det ändå lätt för kunden att finna den information han eller hon söker. I denna blogg kommer jag att gå igenom hur du själv kan skapa en enkel hemsida och vad du bör tänka på när du väljer en färdig mall till hemsidan.

Vad menas med en enkel hemsida?

Det finns inget som bestämmer exakt vad en enkel hemsida är, men vanligtvis består enklare hemsidor ofta av ett färre antal sidor som följer en designmall. Alla hemsidor bör ha minst tre sidor; en Hem, Om oss och Kontaktsida. Sedan bör du även inkludera en eller flera sidor som beskriver dina tjänster eller en sida med produkter som ditt företag säljer.

En av de främsta fördelarna med en enkel hemsida är kostnaden. Som småföretagare eller nystartat företag har man inte alltid budget för att lägga 50 000 - 100 000 kr på en hemsida. Då är en enkel hemsida som följer en färdig mall ett utmärkt alternativ. Med en färdig mall kommer kostnaden att hamna på bara några tusen kronor! En kanonbra deal om du frågar mig!

Är du fortfarande inte övertygad om varför enkel hemsida skulle vara något för dig? Här kommer några fler fördelar med att skapa en enkel hemsida!

Fördelarna med en enkel hemsida:

1. Komma igång snabbt: Att komma igång nästan omedelbart med hemsidan är en stor fördel. Med en färdig mall kan du enkelt lägga till information och bilder om företaget. Gör man en stor hemsida krävs det ofta flera månaders arbete då man måste jobba sig framåt steg för steg för att utveckla en skräddarsydd design, olika sidor och funktioner på hemsidan. Så du kommer spara massor med tid om du väljer en färdig mall!

2. Enklare navigering: När man tar bort onödigt material på hemsidan och minskar ner antalet sidor blir navigeringen på hemsidan mycket enklare för användaren. Olika sektioner och mängder med sidor kan göra användaren förvirrad och besökare kan då få svårt att hitta vad de söker.

3. Mindre utrymme: En mindre och enklare hemsida kräver mindre utrymme då filerna blir mindre som måste lagras. Generellt sett bidrar även mindre filer till snabbare laddning av hemsidan vilket påverkar hemsidans SEO positivt.

Vad ska man tänka på när man väljer en mall?

Döm inte en bok för omslaget brukar man säga, men tyvärr kan inte det appliceras på hemsidor. Idag finns det miljontals hemsidor och kunder är snabba med att göra en bedömning när dom klickar sig in på en hemsida. Har man inte en bra och genomtänkt design är chansen hög att personen snabbt klickar sig vidare till någon annan sida.

Mitt första råd till dig är att söka efter en mall som har ett genomgående tema som du kan färganpassa utifrån ditt varumärke. Det är tänkt att mallar ska vara nästintill färdiga och kunna använda direkt, men som du snabbt kommer att märka så finns det olika kvalitéer och designer på mallar som du kan välja emellan. Det gäller att du inte väljer en mall som har för mycket olika delar som kan skapa virrigt intryck.

Det andra du bör tänka över är hur mallen du planerar att använda är kodad. En dåligt kodad mall kommer att ha längre laddningstid. Vilket slutningen kommer påverka både kundernas användarupplevelse och hemsidans ranking på Google. Majoriteten av kunder lämnar en sida om den inte laddar snabbt nog. En väl kodad mall är för mig A och O då det påverkar hela hemsidans prestanda.

Slutligen är det centralt att mallen till hemsidan är responsiv. Det vill säga att det är mobilanpassad och ser lika bra ut på mobilen, surfplattan och datorn. Du kan läsa mer om varför det är så viktigt att ha en mobilanpassad hemsida i mitt blogginlägg “Mobilanpassad hemsida - Varför det är så viktigt”.

Hur du skapar en enkel hemsida steg för steg

Steg 1: Bestäm syftet med hemsidan

Det första steget är att du tar dig tid att tänka igenom vilket syfte din hemsida ska ha för ditt företag. Genom att bestämma syftet får du snabbt en tydlig bild över vad som kommer att behöva finnas med på hemsidan. I detta stadie är det också viktigt att inkludera din målgrupp och analysera hur hemsidan kommer påverka dem i köpresan.

Samla all information och skapa en tydlig övergripande plan som visar sida för sida vad du vill ha med och vad syftet är. Vissa sidor vill du endast förmedla information och på andra sidor vill du kanske leda besökaren till att klicka på någon knapp och ha med ett tydligt Call to Action. På så sätt kommer du att skapa en användarvänlig hemsida utifrån din mall.

Steg 2: Köp ett domännamn och hosting till hemsidan

När du har bestämt syftet och gjort en plan för hemsidan är nästa steg att köpa ett domännamn. Att hitta ett domännamn är inte lika lätt som det var för 10 år sedan eftersom många namn redan är upptagna idag. Men tappa inte hoppet! Rätt domännamn kommer att finnas där ute för dig! Normalt sett kostar domännamn runt 100-lappen per år. Men har man otur kan det hända att domännamnet du vill ha redan är upptaget.

Om domännamnet du verkligen vill ha är upptaget och du ser att det inte används kan du testa att kontakta personen som har namnet. Ibland kan det vara företag som köpt namnet och som sedan säljer det till ett högre pris. Är namnet tillsalu får du tänka över om du är villig att betala extra för domänen eller om du kan hitta ett annat namn som inte är upptaget.

När du har köpt ditt domännamn är det dags att välja “hosting” eller webbhotell som det också kallas. Webbhotell är den plats där din hemsida lagras och det finns många olika företag som erbjuder webbhotell för hemsidor. Har man en mindre och enklare hemsida krävs mindre lagring på webbhotellet vilket ofta brukar resultera i ett lägre pris. Kostnaden för webbhotell brukar ligga på ett par hundra kronor i månaden.

Om du vill ha hjälp med att köpa eller flytta ett domännamn så kan vi på nklt hjälpa dig! Vi erbjuder våra kunder både hjälp med köp av domännamn och hosting av hemsidor. Hos oss på nklt ser vi till att du får stabil hosting av din hemsida till ett förmånligt pris.

Steg 3: Välj plattform

Namnet är klart och hostingen är vald! Nu är nästa steg att välja plattform att bygga hemsidan på. Det finns idag väldigt många olika plattformar att välja mellan och det handlar främst om vad du vill att plattformen ska kunna göra samt vad den kostar.

Populära plattformar för DIY ”Do it yourself” hemsidor är Wix, Squarespace, Web.com, Network solutions, Drupal och Wordpress. Det finns även andra bra svenska plattformar som vår egen plattform på nklt.se eller hemsida24 som erbjuder olika lösningar för att skapa användarvänliga hemsidor.

Kommer du behöva support? Även om du använder dig av en färdig mall där man gör allt arbete själv kan det hända att du behöver support framöver. Därför är det bra att du redan nu ser över detta när du väljer en plattform att bygga din hemsida på.

På nklt erbjuder vi teknisk support till alla våra kunder där vi kan hjälpa dig om något skulle uppstå. Det innebär att du kan ringa oss och ställa frågor så hjälper vi dig direkt och kommer fram till en lösning så att du får mer tid till din verksamhet.

Steg 4: Använd en färdig mall

Demosida skapad med färdig mall av nklt.Att använda en färdig kodad mall är ett utmärkt sätt att snabbt och enkelt komma igång med hemsidan. Idag finns det en uppsjö av olika mallar som man kan använda för att bygga en hemsida. Valet av mall beror främst på två saker. Det första är vilken plattform du har valt för att bygga din hemsida. Olika plattformar erbjuder olika mall alternativ. Så börja med att se vilka mallar som är tillgängliga för plattformen du har valt att bygga hemsidan på.

Nästa val är själva designen av hemsidan. Som du snabbt kommer att märka om du börjar söka bland tillgängliga mallar är att det finns oändlig många malldesigner att välja ifrån. När du väljer en mall är det bra att ha sitt varumärke i åtanke. Även om en mall ser supersnygg ut i demo formatet så kanske den inte alls passar in med ditt varumärke. En annan viktig sak är hur enkel hemsidan är att redigera, tex hur lätt är det för dig att lägga in nya bilder, uppdatera texter, lägga till nya undersidor och byta färg i huvud och foten av sidan så att de matchar ditt varumärke.

På nklt erbjuder vi färdiga mallar så du kan skapa din hemsida smidigt och billigt. Allt som krävs är att du har din information och dina bilder klara så kan du lätt lägga in dem på hemsidan ta bort och lägga till sektioner och undersidor. I mallen går det även att ändra alla färger så att hemsidan matchar enhetligt med ditt varumärke. Ofta har du som företagare en grafisk profil med speciella färgkoder. Dessa kan du använda när du lägger in färger på hemsidan. Vill man ha extra hjälp med att inkludera bilder och texter på hemsidan så erbjuder vi även detta till ett förmånligt pris. Du kan se våran mall på vår demosida.

Steg 5: Skapa och optimera hemsidan

När du har valt en mall som du känner dig trygg med så är det dags att skapa hemsidan och lägga in dina bilder och texter. Detta steg går ofta väldigt fort om du redan har alla texter klara. När det är gjort så är det dags att ta ett steg tillbaka och analysera hemsidan. Nästan alla hemsidor behöver optimeras. Det är sällan det inte finns något som behöver förbättras.

Ta på dig dina analyserings-glasögon och gå igenom varje sida på hemsidan. Medan du gör det tänk på hur dina kunder kommer att navigera på hemsidan. Är allting tydligt? Kan man enkelt hitta den information som man söker? Finns det formulär som frågar efter rätt information? Är placeringen av knappar och bilder bra i designen? Har du tydliga Call-To-Action budskap? Genom att besvara dessa frågor och några till ser du till att hemsidan är redo för lansering.

Steg 6: Ready-to-go! Dags för lansering!

Nu var det klart! Dags att lansera hemsidan. Arbetet är dock inte slut! När hemsidan finns ute måste dina kunder också kunna hitta den. Här bör du lägga tid på SEO för att hemsidan ska ranka så högt som möjligt på Google. Det kan också vara smart att lägga lite extra tid på er marknadsföring för att sprida information om den nya hemsidan och hur era kunder kan gå in och läsa mer om era produkter eller varor.

Sammanfattning

Kortfattat finns det idag otroliga verktyg för att kunna skapa en enkel hemsida som både är användarvänliga och smidig att komma igång med! Med en färdig mall slipper du allt strul med design och kodning och kan istället komma igång nästan direkt med din hemsida.

Är du intresserad av att bygga din egen hemsida i en färdig mall där du enkelt kan inkludera texter och bilder och skapa en snygg mindre hemsida? Kontakta oss på nklt! Vi erbjuder färdiga mallpaket till mycket förmånliga priser för dig som vill skapa en enkel hemsida utan att lägga ner alltför mycket tid och pengar. Hör av dig till oss genom att klicka på knappen nedan!


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


  • 2024-02-28 07:00
    Tips på SEO för snickare
    info
  • 2024-02-22 07:00
    Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
    info
  • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
    Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
    info
Login