Lisa Eriksson

Så gör du för att komma igång med din e-handel

En e-handel, eller elektronisk handel, är en form av handel där företag och konsumenter handlar varor och tjänster digitalt via internet. Det kan innebära att företag säljer sina produkter direkt till konsumenter genom en e-handelswebbplats, eller att de säljer sina produkter via en marknadsplats eller en annan tredje part.

E-handelslösningar har blivit alltmer populärt de senaste åren, och många företag har valt att sälja sina produkter online för att nå en bredare publik och öka sin försäljning. E-handel har också gjort det enklare för konsumenter att handla varor och tjänster från olika företag och från olika platser, och har bidragit till att öka konkurrensen och sänka priserna på många produkter.

En e-handel kan omfatta olika typer av produkter och tjänster, inklusive fysiska produkter som kläder, elektronik och hushållsvaror, men även digitala produkter som musik, e-böcker och spel. En e-handel kan också omfatta tjänster som boenden, matleveranser och resor.

Det finns många goda anledningar för dig att starta din egen e-handel och det är en starkt växande lösning för väldigt många branscher. Globalt sett så växer e-handelslösningar starkt. Enligt Statista.com växte e-handel globalt med 57.6% under år 2021, under 2022 växte den med 23.8% och allt talar för att området kommer att fortsätta att växa. Många vill ha fler produkter och de flesta av oss gillar hur lätt det är att handla online. Under pandemin 2020 växte e-handel med hela 84.2%.

I dethär blogginlägget kommer jag att ta upp några praktiska steg du kan följa för att komma igång med din e-handel/webbshop.

Bestäm vilken målgrupp du vill rikta in dig på

Fundera över vem du vill rikta din e-handel till och vad denna grupp kan vara intresserade av att köpa? Detta hjälper dig att välja lämpliga produkter och marknadsföra dem på rätt sätt för att locka till dig din målgrupp. Det finns många olika sätt att hitta rätt målgrupp för din e-handel. Här är några tips på vad du kan göra:

  1. Gör en marknadsanalys: Genom att göra en marknadsanalys kan du få en bättre förståelse för din målgrupp, deras behov och önskemål, samt hur du kan nå dem. En marknadsanalys kan innefatta att du undersöker din konkurrens, gör en SWOT-analys (styrkor, svagheter, möjligheter och hot) och tar reda på vilka kanaler och plattformar som din målgrupp använder mest.
  2. Utveckla personas: En persona är en fiktiv representation av din idealkund. Genom att utveckla personas kan du få en bättre förståelse för vilka dina kunder är, vad de tycker om, vad de behöver och hur du kan nå dem. Utveckla flera personas för att få en djupare förståelse för din målgrupp.
  3. Skapa målgruppsdiskussioner: Genom att skapa målgruppsdiskussioner på sociala medier, t.ex. grupper på Facebook eller LinkedIn, kan du få direkt feedback från din målgrupp. Ställ frågor om vad de tycker om dina produkter, vad de letar efter, vad de gillar och vad de inte gillar. Detta kan ge dig en inblick i vad din målgrupp verkligen tänker och vill ha.
  4. Använd Google Analytics: Google Analytics är ett gratis verktyg som du kan använda för att få en inblick i din målgrupp. Du kan t.ex. se vilka områden besökarna kommer ifrån, vilka enheter de använder, vilka sidor de tittar på.

Starta aldrig en webbshop utan en affärsplan

En affärsplan är en dokumenterad plan dvs en plan du har skrivit ner på papper som handlar om hur du vill att din verksamhet ska se ut och växa. Det är ett viktigt verktyg för att skapa din verksamhet och för att öka chanserna att bli framgångsrik.
En affärsplan hjälper dig att definiera dina mål och strategier, och ger dig en struktur för att följa upp och mäta dina framsteg. Den hjälper dig också att identifiera eventuella utmaningar och risker, och att hitta lösningar på dem redan innan du har investerat din tid och dina pengar i företaget.

En affärsplan är därför ett viktigt verktyg för att sätta upp din webbshop. Den hjälper dig bygga en grund att utgå ifrån. Du behöver planera vilka produkter du ska sälja, hur du ska skicka ut dem till kunderna, vad allt beräknas kosta dig, hur du ska marknadsföra din e-handel, och vilka priser du ska ha.

Den hjälper dig också att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att starta och driva din webbshop, och hur mycket du kan förvänta dig att tjäna.

Att starta en webbshop utan en affärsplan är som att ge dig iväg på en resa utan att ha en plan eller en karta. Du kommer att hamna i okända farvatten och du kommer inte att veta vart du ska eller hur du ska komma dit. En affärsplan är därför ett måste för att starta och driva en framgångsrik webbshop.

Du kan få gratis hjälp med att skriva din affärsplan via verksamt.se eller nyföretagarcentrum.se.

Sätt upp din hemsida

När du väl har skapat din affärsplan så är ett bra ställe att gå vidare på att börja designa och sätt upp en användarvänlig hemsida/webbplats för din e-handel. Det finns många verktyg och tjänster som kan hjälpa dig med detta, även om du inte har någon teknisk expertis. Detta är ett bra sätt att börja komma igång då du inte behöver lägga upp några produkter ifrån dag ett, utan börja med att få till en snygg design med en bra grafisk profil som speglar ditt företag. Läs mer om grafiska profiler i mitt tidigare blogginlägg….

Se till att din webbplats är lättnavigerad och visuellt tilltalande. Överväg att anställa en webbdesigner eller använda en webbplatsbyggare om du inte är bekväm med att själv designa för webben. Givetvis kan du kontakta oss på NKLT för en gratis rådgivning om ditt projekt så hjälper vi dig ta fram en plan för ditt projekt.

Välj en pålitlig plattform för din e-handel

Det finns många olika e-handelsplattformar att välja mellan såsom Shopify, WooCommerce och Magento, så det är viktigt att välja en som passar dina behov. Överväg faktorer som kostnader, funktioner och användarvänlighet. Välj en som är enkel att använda och erbjuder de funktioner du behöver. Den plattform du väljer bör fungera bra med den plattform du har byggt din hemsida i. Det är alltid bäst att äga sin egen e-handels plattform men det kan kosta något mer så beroende på vilken fas du befinner dig i kan färdiga plattformar vara ett bra alternativ.

Lägg till dina produkter

Nu kommer du fram till det roliga! När du börjar lägga till produkter till din webbplats vet du att du kommit mycket nära målet att starta din e-handel. Se till att du inkluderar bilder, beskrivningar och priser på det du säljer. Skriv alltid säljande texter när du lägger upp dina produkt. Vad är kundnyttan med din produkt. Bilderna behöver vara av högsta kvalitet så det kan vara en bra plan att investera i några timmar med en professionell fotograf. Om du väljer att fota själv, bygg då en liten scen med ren bakgrund och hyr eller köp rätt belysning samt ett stativ till din kamera/mobil.

Vi på NKLT erbjuder ett speciellt fotopaket för produktfotografering. Kontakta oss för mer information om detta.

Sätt upp din betalningshantering

Välj en betalningshanteringslösning som är säker och lätt för dina kunder att använda. Detta kan vara en betalningsgateway som PayPal, Stripe, eller en kreditkortsbearbetningstjänst som Square eller Authorize.net. Kom ihåg att ta med kostnaden för detta i din budget. En enkel och populär lösning som Swish kostar en hel del varje månad för dig som användare. Ta reda på vilka priser som gäller innan du bestämmer dig och ha med detta i din affärsplan.

Utveckla din marknadsföringsstrategi

Se till att du har en gedigen plan för hur du ska få dina produkter sålda. Det sista du vill är att sitta med en perfekt e-handel som ingen hittar på nätet och fantastiska varor i ditt garage som du inte blir av med. Detta har drabbat åtskilliga företagare och det har i dessa fall nästan alltid handlat om ”hope marketing” dvs att du som företagare tänker att ”min produkt är så bra, den kommer att sälja sig själv…” det är en mycket farlig strategi att använda sig av.

Planera istället i förväg hur du når ut till dina potentiella kunder och hur du ska marknadsföra dina produkter. Din marknadsföringsplan kan inkludera sociala medier, e-postmarknadsföring, sökmotoroptimering (SEO) eller Google annonsering. Läs mer om digital annonsering i mitt tidigare blogginlägg "10 bra anledningar att annonsera på Google om du är småföretagare”.

Tänk igenom dina leverans- och fraktalternativ

Bestäm i god tid hur du ska hantera leverans och frakt för dina ordrar. Kommer du att hantera dessa uppgifter in-house eller använda en leveransservice? Du har många bra alternativ idag. Räkna ut kostnaden i tid eller för att leja ut jobbet. Kanske vill du erbjuda ett fast pris för dina paket eller så vill du ha en inbygd funktion i din e-handel som räknar ut de olika priserna för varorna du säljer, beroende på varans tyngd, storlek samt var köparen bor. Läs mer om leveransalternativ i mitt tidigare blogginlägg ”Starta webshop - Ta din försäljning online.

Planera för din kundservice

Överväg hur du ska hantera kundförfrågningar och eventuella klagomål och reklamationer. Detta kan inkludera att sätta upp en e-post adress eller telefonnummer som uteslutande hanterar kundservice frågor eller att använda en livechatt-funktion på din webbplats.

Genom att noggrant överväga alla dessa faktorer innan du startar kan du sätta upp en framgångsrik och användarvänlig e-handel.

Produkter som passar bra till att sälja på en e-handel

Det finns många olika typer av produkter som passar bra att sälja på en e-handel. Här är några exempel:

  • Nishade produkter: Detta är produkter som riktar sig till en specifik och ofta mindre grupp människor. Dessa produkter kan vara lättare att sälja på en e-handel eftersom du kan rikta din marknadsföring mot en specifik smalare målgrupp.

  • Populära varumärken: Många människor gillar att köpa varumärken de känner igen och litar på. Att sälja populära varumärken kan vara en bra strategi för att locka kunder till din butik.

  • Unika produkter: Unika produkter kan vara lättare att sälja eftersom de inte finns tillgängliga på många andra ställen. Detta kan vara en bra strategi för att skilja dig från mängden.

  • Nya produkter: Många människor gillar att köpa nya produkter, särskilt om de är innovativa eller löser ett specifikt problem. Att sälja nya produkter kan vara en bra strategi för att locka kunder till din butik.

  • Nedladdningsbara produkter: Nedladdningsbara produkter, såsom e-böcker, musik eller digitala verktyg, kan vara lättare att sälja eftersom de inte kräver fysisk frakt.

Genom att välja rätt produkter kan du öka chansen för att lyckas med din e-handel. Tänk på att det är viktigt att välja produkter som passar din målmarknad och att du har en plan för hur du ska marknadsföra dem.

Sammanfattning

I detta blogginlägg har jag diskuterat vad du behöver tänka på för att komma igång med din nya e-handel. Jag har pratat om vikten av att välja en målgrupp tidigt i planeringen och hur du kan genomföra en marknadsanalys. Jag har också diskuterat vilken typ av produkter som passar bra att sälja på en e-handel. Jag har nämnt att du bör skriva en affärsplan innan du sätter igång en ny e-handel. Att göra listan för att komma igång innehåller även att sätta upp din hemsida, välja plattform för din e-handel, lägga till dina produkter på hemsidan, välja lösning för din betalningshantering, leverans och fraktalternativ samt lösning för din kundservice.

Vill du starta en e-handel så kan vi hjälpa dig bygga en. Kontakta oss för en gratis konsultation så kan du berätta om ditt projekt för oss så att vi kan komma med ett förslag till dig på vad du behöver.

-Lisa


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


  • 2024-02-28 07:00
    Tips på SEO för snickare
    info
  • 2024-02-22 07:00
    Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
    info
  • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
    Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
    info
Login